Головна Новини Бізнес економіка У МВФ спрогнозували наслідки COVID-19 для світової економіки
commentss НОВИНИ Всі новини

У МВФ спрогнозували наслідки COVID-19 для світової економіки

У МВФ заявили, наслідки для економіки від пандемії коронавірусу не мають аналогів в історії

10 вересня 2020, 01:50 comments1142
Поділіться публікацією:

Понад пів року світ бореться з серйозними медичними та економічними наслідками пандемії COVID-19. Світова економічна активність впала в другому кварталі 2020 року, коли близько 85% світової економіки були заблоковані протягом декількох тижнів. Як вперше заявив Міжнародний валютний фонд (МВФ) у своєму квітневому огляді світової економіки, у цієї ситуації не було аналогів в історії. Про це пишуть глава МВФ Крісталіна Георгієва і головний економіст Фонду Гіта Гопінат у своїй спільній статті для журналу Foreign Policy.

У МВФ спрогнозували наслідки COVID-19 для світової економіки

Згідно з прогнозами МВФ економічні втрати через коронавірус у всьому світі досягнуть більше ніж 12 трильйонів доларів до кінця 2021 року. Передбачлива стратегія надання державної підтримки вакцинам призведе до довгострокової економії коштів, оскільки економіка буде відновлюватися швидше, ніж в іншому випадку.

За словами керівників МВФ, кризу на тлі пандемії коронавірусу в 2020 році порівнюють з Великою депресією, яка почалася в 1929 році. Але сьогоднішня криза справді ні на що не схожа.

"Хоча ще занадто рано робити остаточне судження, ми вже можемо сказати, що серйозність і швидкість спаду в економічному виробництві, зайнятості та споживанні під час блокади на тлі COVID-19 були набагато більшими, ніж на початку Великої Депресії. Всього за один місяць, з березня по квітень, рівень безробіття в США потроївся до 14,7%, рівня, якого не було під час Великої депресії майже два рок ", — йдеться у статті.

Настільки ж унікальним був різкий стрибок виробництва, споживання та зайнятості. Після того як понад 80% країн послабили обмеження, світова економіка почала відновлюватися після глибокого економічного спаду. Швидкість цього відновлення також різко контрастує з Великою депресією, під час якої негативне зростання зберігалося протягом чотирьох років, а сукупне глобальне скорочення набагато перевищило те, що прогнозується для обмежень на тлі пандемії.

Навіть коли люди повертаються на роботу, рівень зайнятості в багатьох країнах не наблизився до докризового рівня. Втрати робочих місць особливо сильно вдарили по молодим та низькокваліфікованим робочим. За оцінками Міжнародної організації праці, у всьому світі у другому кварталі 2020 року було втрачено близько 400 мільйонів робочих місць з повною зайнятістю.

З недавніх глобальних опитувань також стало відомо, що поряд із самим вірусом безробіття є найбільшою проблемою для людей. Очікується, що наслідки для глобальної бідності будуть серйозними, і Всесвітній банк прогнозує, що ще 71 мільйон людей потраплять в крайню бідність.

Багато країн зіткнуться з величезними фінансовими проблемами, намагаючись узгодити витрати, необхідні для боротьби з кризою, з обмеженнями, викликаними зростанням боргу і скороченням доходів. Країни з низьким рівнем доходу потребуватимуть постійної фінансової підтримки з боку міжнародного співтовариства.

Нагадаємо, в українському Мінфіні заявили, що Україна виконує всі умови програми співпраці з МВФ Stand-By. Тому наша країна в нинішньому році отримає всі заплановані транші МВФ.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини