Головна Новини Бізнес економіка У Нацбанку розповіли, як впала гривня з початку року
commentss НОВИНИ Всі новини

У Нацбанку розповіли, як впала гривня з початку року

У Нацбанку пояснили причини девальвації

30 жовтня 2020, 14:33
Поділіться публікацією:

У жовтні девальваційний тиск на гривню склав 6%, а з початку року нацвалюта послабилася на 20%. Про це йдеться в інфляційному звіту за жовтень Національного банку України.

У Нацбанку розповіли, як впала гривня з початку року

Причиною девальвації гривні у порівнянні з кінцем II кварталу НБУ визначає зростання попиту на іноземну валюту. Найбільші чисті покупці іноземної валюти – імпортери побутових товарів, автотрейдери, нерезиденти на ринку ОВДП і прямі іноземні інвестори з метою репатріації дивідендів. Крім того, стали частіше купувати валюту на умовах форвард.

У центробанку зазначили, що послаблення протягом III кварталу курсу гривні до долара, на противагу зміцненню більшості валют країн – ОТП України, призвело до знецінення НЕОК та РЕОК нацвалюти.

У звіті повідомляється, що в цей період НБУ здійснював інтервенції як з купівлі іноземної валюти, так і з її продажу. Однак останні за результатами кварталу виявилися незначно більшими. Натомість з початку року зберігалася чиста купівля іноземної валюти близько 1 млрд доларів.

Нагадаємо, "Коментарі" порахували, що можна було купити на одну і ту ж суму в той час, коли гривня лише з'явилася в Україні та на що цієї суми вистачить зараз. Цікава інфографіка щодо девальвації гривні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини