Головна Новини Бізнес економіка У Раді розповіли про ситуацію щодо залучення зовнішньої допомоги в бюджет
commentss НОВИНИ Всі новини

У Раді розповіли про ситуацію щодо залучення зовнішньої допомоги в бюджет

Дефіцит держбюджету-2023 у понад трильйон гривень уряд має закрити за рахунок міжнародної допомоги.

27 січня 2023, 15:05
Поділіться публікацією:

Початок нового бюджетного року зазвичай є непростим, з огляду на більші розриви у ліквідності на казначейському рахунку.

У Раді розповіли про ситуацію щодо залучення зовнішньої допомоги в бюджет

Фото: pixabay.com

А цьгоріч завдання забезпечення безперервності фінансування статей видатків ще більш складне, оскільки дефіцит складає половину від витрат головного кошторису країни. Тому від ритмічності і прогнозованості надходження бюджетного фінансування залежить вчасність і повнота бюджетних видатків. Однак старт бюджетного року-2023 можна вважати вдалим з точки зору залучення фінансів. Про це пишуть "Коментарі" з посиланням на допис голови комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Верховної Ради України Данила Гетьманцева в Telegram. 


“Маємо вдалий старт бюджетного року щодо залучення фінансування, — написав він. — Нагадаю, що левову частку бюджетного дефіциту у сумі майже 1,29 трильйони гривень маємо закрити за рахунок зовнішніх надходжень. Для цього бюджетом — 2023 заплановано залучення трохи більше 38 мільярдів доларів у вигляді зовнішніх кредитів і грантів, тобто біля 3,2 мільярдів доларів на місяць".


Народний депутат звернув увагу, що наразі Україна йде з випередженням цього графіку. Зокрема, з 1 по 25 січня 2023 року на фінансування бюджету вже залучено майже 4,3 мільярди доларів зовнішньої допомоги. Зокрема, 3245 мільйони доларів від ЄС, 1000 мільйонів доларів від США. Це складає 78% всього бюджетного фінансування з початку року. Решта — 1186 мільйони доларів -  залучено за рахунок розміщення військових облігаційна ринкових умовах.


"Отже, завдяки партнерам, Україні вдалося уникнути ризиків розривів у бюджетній ліквідності на початку року і забезпечити ритмічність фінансування всіх необхідних невійськових видатків, в тому числі соціальних виплат, медичних гарантій, підтримку критичної інфраструктури, надання міжбюджетних трансфертів тощо”, — підкреслив Гетьманцев. 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини