Головна Новини Бізнес економіка Угода з "зернового питання": які шанси на те, що угода буде досягнута та запрацює
commentss НОВИНИ Всі новини

Угода з "зернового питання": які шанси на те, що угода буде досягнута та запрацює

На що Україна не може піти в угоду щодо "зернового питання"

22 липня 2022, 10:43
Автор:
avatar

Денис

Поділіться публікацією:

Угода з "зернового питання" (розблокування українських портів з метою вивезення зерна, яку мають намір підписати Україна, Росія, Туреччина та представники ООН), може бути оформлена вже сьогодні , 22 липня. При цьому українська делегація на переговорах щодо "зернового коридору" має намір підтримати лише ті рішення, які гарантуватимуть безпеку південних регіонів України . Які шанси на те, що угода буде досягнута та запрацює?

Угода з "зернового питання": які шанси на те, що угода буде досягнута та запрацює

Фото иллюстративное / Pixabay

Директор Центру Близькосхідних досліджень Ігор Семиволос вважає, що укладання зернової угоди, незважаючи на численні анонси, поки що під питанням.

"Наразі ми не знаємо жодних умов. Турки багато говорять, є певні інформаційні "відпливи". Але я хотів би почекати. Поки що тривають переговори. І я не впевнений, що те, що до Стамбула їде Гуттереш (генеральний Секретар ООН Антоніу Гутерреш), інші сивочолі хлопці, які намагаються чинити тиск на Україну, вже дає стовідсоткову гарантію підписаного якогось документа", – пояснює Ігор Семиволос.

Але якщо його підпишуть – це має бути чітка умова із гарантіями безпеки для України, упевнений він.

"Якщо залишається хоч один відсоток загрози з боку кацапів для українських портів, жодної угоди не буде, – вважає Ігор Семиволос.
– Тим більше, що воно потрібне значною мірою тим самим арабам та іншим народам, які зараз заграють із Московією".
Директор Міжнародного інституту політичної філософії, політичний аналітик Віктор Савінов міркує так:

"Угоди буде досягнуто – стовідсотково. А ось чи запрацює – не факт. Є технічні проблеми". За словами експерта, Росія споконвіку страждала тим, що, незважаючи на безчинства всередині країни (та й те, що творила за її межами теж), хотіла виглядати в очах світової громадськості цивілізованою державою.

"Зерно треба вивозити, зокрема, щоб у країнах тієї ж Африки не було голоду. І під цю справу росіяни намагатимуться хоч якось зменшити санкційний тиск. Хоча ніхто знімати його з РФ не має наміру", – пояснює Віктор Савінов.

Він наголошує – для того щоб вивезти зерно, потрібно провести мінно-тральну операцію. Усунути міни, які щедро розкидані росіянам в акваторії Чорного моря.

"І тут є інша російська традиція. Виконання мінно-тральних операцій російським флотом зазвичай пов'язані з великою кількістю жертв. Так, під час Другої світової війни більшість кораблів Чорноморського флоту підірвалися на своїх мінах, – зазначає експерт.
– З урахуванням того, як російський флот воює зараз (примудрилися у війні проти України, яка фактично не має флоту, "просрати" флагман ЧФ РФ, крейсер "Москва"), мало надії на те, що росіяни, які хаотично розкидали міни у Чорному морі , зможуть зробити якісне розмінування Не виключаю, що це спричинить велику кількість підривів".
На думку експерта Національного інституту стратегічних досліджень Миколи Замікули, предметно говорити з цього питання можна буде говорити, коли з'явиться документ із чіткими умовами та підписами сторін. Тоді, пояснює він, можна буде оцінювати плюси та мінуси документа, чи є він перемогою для України чи ні.

"Однозначно, наша країна зацікавлена в розблокуванні портів, ніколи не відмовлялася виконувати роль експортера сільськогосподарської продукції на світові ринки. Усе залежить від РФ, яка демонструвала конструктивну позицію. І якщо зараз росіяни відмовилися від нездійсненних претензій, які ставили під загрозу обороноздатність південних рубежів нашої країни, то угода може бути підписана", – вважає Микола Замікула.

Ключовий момент, на його думку, полягає в тому, що Україна не проти визначення якогось чіткого маршруту (коридора) для вантажних суден. Не проти зовнішнього огляду цих судів. Ми не маємо наміру використовувати цей маршрут для завезення озброєнь від наших західних партнерів. І теоретично можна погодити деякі режими припинення вогню на обмеженій території для забезпечення руху торговельних суден до українських портів та з них. Типу ми не стрілятимемо, але й росіяни не запускатимуть ракети в цьому районі. Але Україна, наголошує Микола Замікула, не може піти:
– на тотальне розмінування всіх підходів до Одеси (це загрожує нашій безпеці, відкриває дорогу для ворожих дій Росії);
– те що, щоб РФ брала участь у огляді чи конвоюванні судів (це завдання можуть виконувати нейтральні держави, та сама Туреччина);
– на широкомасштабне припинення вогню (не можна давати російським перепочинок під тим же Херсоном, де ЗСУ ведуть контрнаступальні дії).
"Ну і, ясна річ, російські кораблі не повинні під прикриттям "зернового перемир'я" наближатися до Одеси, – наголошує експерт. – Сподіваюся, всі ці моменти буде враховано в угоді".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини