Головна Новини Бізнес економіка Україна готується поставити вугілля до Польщі
commentss НОВИНИ Всі новини

Україна готується поставити вугілля до Польщі

Йдеться про постачання 100 тис. тонн вугілля у вересні

11 вересня 2022, 16:00
Поділіться публікацією:

Україна готова розглянути можливість відкриття квот на експорт вугілля до Польщі. Про це повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль у соцмережі Telegram .

Україна готується поставити вугілля до Польщі

Вугілля

За словами глави уряду, зараз із прем'єром Польщі Матеушем Моравецким обговорюються постачання 100 тисяч тонн вугілля у вересні, які критично необхідні нашим польським сусідам.

Денис Шмигаль зазначив, що запаси вугілля на наших складах становлять майже 2 млн тонн, що у 2,5 рази більше, ніж на цю ж дату минулого року. Тому Україна готова підставити плече підтримки Польщі у контексті проходження найскладнішої за останні роки зими.

Крім того, прем'єр-міністр України зазначив, що країна активно реконструює лінію електропередачі від Хмельницької атомної електростанції до польської підстанції Жешув. Згідно з планом, роботи закінчать до 14 грудня, але скидається на те, що  процес вдасться завершити тижнем раніше. Лінія електропередачі, за словами Шмигаля, дозволить експортувати до Польщі додатково 1000 МВт.

Зі свого боку, Київ просить Варшаву сприяти розширенню експортних квот у рамках ENTSO-Е.

Нині Україна постачає в європейську енергомережу лише 300 МВт. За словами глави Кабміну, уряд робить все можливе, щоб до кінця поточного року величина доступної пропускної спроможності у напрямі Словаччини, Румунії та Угорщини збільшилася ще на 200-300 МВт, а у напрямку Польщі – більш ніж на 1000 МВт.

Також у разі реалізації українсько-польського проекту з будівництва трубопроводу для транспортування олії Україна зможе транспортувати трубопроводом у Гданськ до 2 млн тонн олії на рік. За словами міністра аграрної політики та продовольства України Миколи Сольського, згідно з підписаним меморандумом з Польщею, розглядається можливість прокласти трубопровід довжиною 600 км з району Ягодина (Волинська область). При цьому по всій дистанції обіцяють врахувати інтереси багатьох громад, людей.

Україна експортувала близько 2 млн тонн продовольчих продуктів і цим знизила світові ціни.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://t.me/Denys_Smyhal
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини