Головна Новини Бізнес економіка Україна і Туреччина оголошують про створення зони вільної торгівлі: які переваги отримають українці
commentss НОВИНИ Всі новини

Україна і Туреччина оголошують про створення зони вільної торгівлі: які переваги отримають українці

Історичну угоду підпишуть уже завтра, 3 лютого 2022 року

2 лютого 2022, 16:30
Поділіться публікацією:

Угоду про зону вільної торгівлі між Україною та Туреччиною остаточно погодили під час останнього засідання Кабміну. Уже завтра, 3 лютого, відбудеться її підписання. Умови цієї угоди уряди обох країн обговорювали з 2007 року. Про це повідомляють у пресслужбі Кабінету міністрів України, передає портал "Коментарі".

Україна і Туреччина оголошують про створення зони вільної торгівлі: які переваги отримають українці

Україна і Туреччина - зона вільної торгівлі. Фото з відкритих джерел

“Запровадження нових правил створить нові реалії для українських галузей. Для м’якшої та поступової переорієнтації низки галузей Міністерство економіки розробило відповідний пакет рішень”, – додала міністр економіки України Юлія Свириденко.

Підписавши угоду з Туреччиною, Україна автоматично вступає у зону вільної торгівлі з країнами Чорноморського басейну – це Грузія, Молдова, Болгарія, Румунія та Туреччина. Для бізнесу ця угода означає - 0% мит на 10 337 видів товарів, а це 95% від загального експорту Україною. Зменшені квоти та мита будуть діяти ще для 1348 товарних позицій. 

Погоджено також 0% мита на постачання Туреччиною зернових. Так, Україна отримає вигідний доступ на турецький ринок. Також будуть скасовані турецькі мита на промислові товари.  Туреччина відкриває свій ринок для українського металу. 510 з 840 товарів отримають нульове мито. Україна ж збереже за собою право на експортне мито на вивезення металобрухту. 

Згідно умов угоди, Україна зберігає дію мит на вживані автомобілі і секонд-хенд. Проте встановлює перехідні періоди тривалістю у три і п’ять років на транспорт і легку промисловість. 

Усі товари, які український бізнес буде виготовляти з турецької сировини автоматично буде вважатись українським, а отже зможе безмитно потрапити на ринки усіх європейських країн, відповідно до сертифікату EUR1.

Читайте також: Українці збираються на протест під Офісом президента: що вимагатимуть





Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини