Головна Новини Бізнес економіка Україна планує відключення від енергосистеми Білорусі та Росії: причина та наслідки
commentss НОВИНИ Всі новини

Україна планує відключення від енергосистеми Білорусі та Росії: причина та наслідки

Відключати планують на три дні

5 лютого 2022, 16:30
Поділіться публікацією:

Україна хоче наприкінці цієї зими відключитися на 72 години від енергосистеми Білорусі та Росії для тестування роботи системи в ізольованому режимі й інтеграції у 2023 році з європейською мережею.

Україна планує відключення від енергосистеми Білорусі та Росії: причина та наслідки

Енергосистема України - фото з відкритих джерел

Як повідомляє сайт "Гордон", якщо назад під'єднатися до мереж Росії та Білорусі не вийде, Україна має достатній запас потужності для тривалої роботи в автономному режимі.

Сама дія запланована на 24-26 лютого.

"Відповідно до двосторонніх угод, що діють між національними операторами, українська сторона в установленому порядку погодила свої дії з білоруською стороною", – прокоментувала пресслужба Міненерго Білорусі.

Для довідки:

У травні минулого року Національна комісія, яка здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКУ), ухвалила рішення закрити імпорт електроенергії з Росії та Білорусі на чотири місяці – до 1 жовтня. У вересні заборона була продовжена на місяць – до 1 листопада.

Агентство "РБК-Україна" писало, що Україна з 1 листопада відновлює імпорт електроенергії з Білорусі через дефіцит вугілля на державних ТЕС. Дефіцит вугілля виник влітку 2021 року через аномально низькі ціни на електроенергію, які не дозволяли ТЕС купувати вугілля, зазначало агентство.

2 листопада в "Укренерго" повідомили, що запросили аварійну допомогу Білорусі для балансування енергосистеми. Через шість днів учасники енергоринку України отримали листа від держпідприємства "Беленерго", у якому було сказано про зупинення постачання електроенергії. Ще через день білоруська державна енергетична компанія "Біленерго" уточнила, що електроенергія з Білорусі в Україну поставлятиметься у рамках контракту, підписаного на листопад 2021 року, а попередній лист про зміну умов співпраці був направлений на адресу конкретних компаній. 22 листопада Білорусь відновила постачання електроенергії в Україну.

Як повідомляли раніше "Коментарі", школярам у Росії загрожує позбавлення волі за дії у комп'ютерній грі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини