Головна Новини Бізнес економіка Україна продаватиме електроенергію трьом країнам: чи зростатиме ціна для споживачів
commentss НОВИНИ Всі новини

Україна продаватиме електроенергію трьом країнам: чи зростатиме ціна для споживачів

Україна почала продавати електроенергію в ЄС з червня

5 липня 2022, 13:25
Поділіться публікацією:

Україна продаватиме електроенергію трьом країнам: чи зростатиме ціна для споживачів

Фото ілюстративне / Pixabay

Українська енергетична система з початку року відключилася від спільних мереж з росією та Білоруссю й пройшла випробування на автономність. Тепер вона синхронізована з мережами Європи, вже три країни купуватимуть електроенергію. Чи вистачить її для населення й як експорт допоможе отримати прибутки в бюджет. Про це радниця міністра енергетики України Олена Зеркаль розповіла в інтерв'ю Forbes.

В кінці червня відбувся перший аукціон між Україною та Румунією. Протягом тижня експортовано 14 400 МВт-год електроенергії на суму в 86 млн грн. Протягом року прибутки від експорту можуть скласти до 70 млрд грн. Однак необхідно встановити пристроїв STATCOM, які балансують систему за вимогами ENTSO-E. Тільки тоді можна збільшити експортні потужності. Поки що обсяги експортованої електроенергії будуть збільшуватися поступово. Наразі проводяться щодня аукціони на продаж 100 МВт.

STATCOM з'явиться можливість встановити через рік, адже їх ще виготовлятимуть для нашої мережі. Є домовленості про виробництво компанією Simens за підтримки Світового банку й уряду Німеччини. Треба чотири установки на суму 35 млн євро.

Поки що Україна може нарощувати поставки на 100 МВт щомісяця, а, може, й більше, в залежності від домовленостей. З липня електроенергію купуватиме Словаччина. Угорщина чекає на проведення спільних аукціонів — їх організація може займати до півроку.

В Польщі погодилися реконструювати лінію "Хмельницька АЕС – Жешув", роботи триватимуть до кінця року. Наразі в Польщу продає електроенергію ДТЕК зі своєї електростанції. Україна також постачає електроенергію в Молдову, там ціна така, як і в нашій державі, а в ЄС в 3 рази більша, ніж в Україні.

До кінця року планується продавати в ЄС 800 МВт – 1000 МВт. Попит на електроенергію в європейських країнах великий й восени зросте.

Українцям електроенергії вистачить, якщо не буде пошкоджень мереж, буде достатньо вугілля та повноцінно працюватимуть блоки АЕС. За таких умов енергії вистачатиме й на продаж. Наразі ціни на електроенергію для внутрішнього споживача не зростатимуть, тарифи регульовані, говорить Зеркаль.

Як писав портал, наскільки сильно вплине на ЄС відмова від енергоносіїв з країни-агресора й чому росіяни шукають покупців в Азії.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини