Головна Новини Бізнес економіка Україна скоротила дефіцит торгівлі у першій половині вересня
commentss НОВИНИ Всі новини

Україна скоротила дефіцит торгівлі у першій половині вересня

З 1 вересня країна експортувала вантажів на 4 млн. тонн

15 вересня 2022, 15:50
Поділіться публікацією:

Негативне сальдо торговельного балансу України знижується. Так, за першу половину вересня країна поставила на зовнішні ринки продукції на 1,818 млрд дол., а імпортувала — на 1,929 млрд доларів. Таким чином, дефіцит становить лише 111 мільйонів доларів. У серпні такий показник склав 1,05 млрд доларів. Отже, можна дійти втішного висновку: торгівля стає збалансованою.

Україна скоротила дефіцит торгівлі у першій половині вересня

Морем було поставлено майже 2 млн тонн

Про це повідомив заступник міністра, торговий представник України Тарас Качка у соцмережі Facebook.

За його даними, найбільше за півмісяця ми експортували соняшникової олії (на 230 млн дол.). Також у лідерах — кукурудза (174 млн доларів), ріпак (166 млн дол.), пшениця (147 дол.). Поставки цих культур з України на зовнішні ринки до війни були найбільшими. Чого не скажеш про електроенергію. 131 млн доларів за півмісяця — це новий рекорд для цієї експортної продукції, зазначає Качка.


Усього за першу половину місяця Україна експортувала вантажів вагою 4,1 млн тонн. Із них 871 тисяч тонн руди, 805 тисяч тонн кукурудзи, 669 тисяч тонн пшениці. За першу половину вересня морським транспортом було відвантажено майже 2 млнттонн. Тарас Качка звертає увагу на те, що вартість морських вантажів – 662 млн доларів – порівняна з вантажами, що постачаються автомобільним транспортом – 651 млн доларів. І це при тому, що вага цих вантажів утричі менша – 585 тисяч тонн.


Головним напрямом українського експорту протягом цього періоду були країни Європейського Союзу. На них припало 1,24 млрд із 1,81 млрд доларів експорту. Саме тому нам потрібна економічна інтеграція у внутрішній ринок ЄС, вважає торгпред.


Як ми раніше повідомляли, Україна накопичила у газових сховищах понад 13,2 млрд. кубів газу. А до 1 жовтня показник збільшиться до 14,5-15 млрд кубів блакитного палива. Крім того, за словами глави уряду, вже є домовленості з Вашингтоном щодо постачання 2 млрд куб. газу, які надійдуть протягом четвертого кварталу цього року та першого кварталу наступного року.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: