Головна Новини Бізнес економіка Україна вже отримала частину гранту на $3 млрд від США
commentss НОВИНИ Всі новини

Україна вже отримала частину гранту на $3 млрд від США

Вся допомога на $4,5 млрд піде на соціальну підтримку українців

26 серпня 2022, 10:13
Поділіться публікацією:

Україна вже отримала частину гранту на $3 млрд від США - фото 2

За грантові кошти профінансують виплати українським пенсіонерам

Надійшов перший транш гранту від США на $ 3 млрд. Безповоротну допомогу у розмірі $ 4,5 млрд надано Вашингтоном через Цільовий фонд Світового банку в рамках проекту "Підтримка державних витрат для забезпечення сталого державного управління в Україні".

Про це повідомляє Міністерство фінансів у соцмережі Facebook.

Кошти гранту будуть витрачені на фінансування пенсій та окремих соціальних програм, зокрема, субсидій, допомоги малозабезпеченим сім'ям, дітям-інвалідам та інвалідам з дитинства, людям, які змушені через війну змінити місце проживання в межах України (ВПО).

"Залучені кошти дозволять зберегти дієвість та стійкість функціонування української системи державного управління, а також далі забезпечувати виплати заробітних плат, соціальних та пенсійних виплат в умовах боротьби з агресором", — цитує відомство слова міністра Сергія Марченка.

Як відомо, у заяві з нагоди Дня незалежності України президент США Джо Байден анонсував пакет військової допомоги для Києва на суму близько $ 3 млрд. Міжнародні партнери пообіцяли нам грантів, кредитів та кредитних гарантій на суму близько $34 млрд. Станом на початок серпня державний бюджет фактично отримав $12,7 млрд. При цьому лише третина з обіцяного – гранти, тобто гроші, які не доведеться повертати у майбутньому. Вашингтон – у лідерах із країн за кількістю фактично переданої фінансової допомоги Україні, причому вона на 90% грантова. Загалом з початку повномасштабного вторгнення росії в Україну Білий дім надав Києву $8,5 млрд. грантової допомоги.

Як зазначив у бліц-інтерв'ю коментарям фінансист Олександр Паращий, США на рівних паритетах підтримують Україну у військовому та фінансовому аспектах, що є прикладом для інших країн.

Україна поки що не може профінансувати свої витрати. Щомісячний дефыцит у держбюджеті становить $5 млрд. Таким чином, обіцяних коштів від міжнародних партнерів вистачить, щоб латати "дірку" лише чотири місяці. Альтернативою позикам на внутрішньому та зовнішньому ринках залишається "друк" грошей Нацбанком, що загрожує зростанням інфляції.





Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини