Головна Новини Бізнес економіка Україна з 24 лютого витратила на війну понад $8 млрд – голова Мінфіну
commentss НОВИНИ Всі новини

Україна з 24 лютого витратила на війну понад $8 млрд – голова Мінфіну

Гроші були частково взяті з тих коштів, які були закладені у бюджеті на розвиток

13 травня 2022, 08:45
Поділіться публікацією:

З початку повномасштабного вторгнення російських військ в Україну на військові потреби в нашій країні було витрачено 245,1 мільярда гривень, що еквівалентно 8,3 мільярдам доларів США.

Україна з 24 лютого витратила на війну понад $8 млрд – голова Мінфіну

Про це заявив міністр фінансів Сергій Марченко, повідомляє Reuters.

Глава українського Мінфіну зазначив, що ці гроші були частково взяті із тих коштів, які були закладені у бюджеті на розвиток. Зокрема, вони пішли на придбання та ремонт зброї, а також на термінову підтримку внутрішньо переміщених осіб.

Марченко підкреслив, що у квітні Україна отримала 60% запланованих податкових надходжень, а у травні та червні ці надходження Мінфін оцінює на ще меншому рівні: за даними відомства до держбюджету надійдуть лише 45 – 50% раніше запланованих коштів.

За словами Марченка, головними джерелами фінансування державного бюджету за період з 24 лютого 2022 року до 10 травня є військові облігації, кредити від міжнародних фінансових організацій, а також двосторонні кредити та гранти.

Марченко додав, що Україні терміново потрібна іноземна підтримка, оскільки країна змушена спрямовувати мільярди доларів на надзвичайні витрати.

У Мінфіні зазначають, що загалом з початку повномасштабної війни Україна отримала 338 мільярдів гривень фінансової допомоги. Більшість фінансування держбюджету належить Національному банку України – 100 мільярдів гривень, які надійшли від викупу військових облігацій. Ще на 65 млрд грн військові облігації придбали інші інвестори.

Крім цього, Україна отримала кредит від Міжнародного валютного фонду на суму понад 41 млрд. грн. і Світового банку (29,7 млрд. грн.).

Найбільші гранти, тобто безкоштовна допомога, надійшли до українського бюджету від США ($486 млн) та ЄС (€120 млн).




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини