Головна Новини Бізнес економіка Українські бізнес-реалії: як найчастіше пресують підприємців і як з цим боротися
commentss НОВИНИ Всі новини

Ексклюзив Українські бізнес-реалії: як найчастіше пресують підприємців і як з цим боротися

Експерти розповіли про методи тиску податкової та поліції на бізнес в Україні, а також – як можна з цим впоратися

15 липня 2020, 11:55 comments1205
Поділіться публікацією:

Згідно з даними Ради бізнес-омбудсмена, левова частка скарг представників вітчизняного бізнесу стосується неправомірних дій податківців та правоохоронців – 58% і 11% звернень відповідно. За допомогою яких методів найчастіше "пресують" підприємців? Як зробити так, щоб правоохоронні та контролюючі органи перестали використовувати представників бізнесу як об'єкт для незаконного збагачення?

Українські бізнес-реалії: як найчастіше пресують підприємців і як з цим боротися

"Необхідно введення персональної відповідальності працівників органів"

Директор юридичної фірми Crane IP Іван Нікітченко серед найпоширеніших проблем називає:

– блокування податкових накладних та розрахунків коригування до податкових накладних (особливо часто бізнес став скаржитися в останні місяці);

– необґрунтовані інформаційні запити з "рекомендаціями" підвищити офіційну зарплату;

– "прохання" заплатити податки авансом;

– штрафи за несвоєчасне надання звітності внаслідок технічних збоїв  з боку  податкової.

"Вічною залишається проблема різного трактування законів, – підкреслює Іван Нікітченко. – Податковий кодекс України – це дуже великий документ, в який постійно вносяться поправки та доповнення. Податкова випускає свої роз'яснення, по суті, трактуючи неоднозначні норми у свій бік. Поки ми живемо з таким ПК, "війна" між податковою та бізнесом триватиме завжди".

В Україні на адміністрування податків бізнес витрачає в середньому понад 300 годин на рік, відзначає експерт. У більшості розвинених країн – менш як 100 годин.

"Це показує труднощі в роботі бізнесу з Державною податковою службою. Тому головна проблема не в тому, що ДПС погана (бізнес у будь-якій країні не любить платити податки), а в якості нашого законодавства", – впевнений Іван Нікітченко.

З боку силовиків бізнес піддається необґрунтованим перевіркам, арештам майна та іншим методам тиску.

"Особливо люблять таким займатися в рамках зустрічних перевірок, – пояснює експерт. – Якщо в одній компанії виникли проблеми, ланцюжком йдуть по всіх її контрагентах, приходячи до них з обшуками. Проблема з тиском правоохоронних органів вирішується створенням спеціалізованого органу з боротьби з економічною злочинністю, і позбавлення таких повноважень МВС і СБУ. Також необхідно введення персональної відповідальності працівників органів за їх незаконні дії щодо бізнесу".

"Важливо зробити законодавство простим і зрозумілим"

Економіст, кандидат наук з держуправління, співорганізатор всеукраїнського руху #saveФОП Сергій Доротич підкреслює, що постійна проблема України, коли органи перевірки та контролю чинять тиск на бізнес з метою отримати корупційну вигоду.

"Дозволяє це робити наше законодавство, де прописані неоднозначні норми, де даються посилання на масу підзаконних актів і указів, відстежити які представники дрібного і середнього бізнесу не в стані. На відміну від великого бізнесу, що має потужні юридичні служби, – зазначає експерт. – А тому важливо зробити законодавство простим і зрозумілим. Закони повинні мати пряму дію, а не мати відсилань до тих чи інших документів".

Ще однією проблемою вважає Сергій Доротич бездіяльність наших правоохоронних (насамперед – антикорупційних) органів, які не працюють так, як треба.

"Риба завжди гниє з голови. Якщо керівник тієї чи іншої інстанції хоче навести порядок – він звертає увагу на скарги підприємців, – говорить експерт. – А якщо він сам є складовою корупційної схеми (і цю схему не руйнують антикорупціонери) – самі розумієте...".

Третьою бідою Сергій Доротич вважає податкову систему. За його словами, вона у нас вкрай заплутана, складна і репресивна.

"Все настільки зарегульовано адміністративними процедурами, що під час ведення бухобліку, подання звіту, допустити помилку легко. А контролери завжди чіпляються за такі можливості для того, щоб накласти санкції, – пояснює експерт. – Вся наша система контролю – репресивна. Вона ставить за мету чимбільше здерти з підприємця, а то й знищити його. Чим простіша податкова система, тим легше її адмініструвати, тим краще і бізнесу (можна більше часу приділити генерації ВВП), і державі. У тих же США немає податку на додану вартість, котрий є, по суті, корупційним і працює на олігархів. Завдяки спрощеній податковій системі в Штатах є можливість стартапам крокувати з гаража до транснаціональних компаній".

"Зараз "закрити питання" на місці найчастіше простіше, дешевше і швидше"

Голова Асоціації малого та середнього бізнесу Руслан Соболь зазначає: "Щодо "наїзду" на реальний сектор економіки. На жаль, це наша дійсність, яка нікуди не зникла. Таке було і таке, на жаль, є".

На думку експерта, щоб це згубне явище зникло, важливим є поступальний рух з обох сторін.

"З одного боку – бажання самого бізнесу захищатися, – пояснює Руслан Соболь. – Так, зараз "закрити питання" на місці найчастіше простіше, дешевше і швидше. Але так ситуацію не переламати. Потрібно захищатися в судах, через адвокатів. Виносити все в публічне поле. Не кожен підприємець в нинішніх реаліях готовий на це".

Крім руху з боку реального сектору економіки має бути й рух з боку державного регулювання, впевнений голова Асоціації малого і середнього бізнесу.

"Мова про збільшення персональної відповідальності перевіряльника – будь то податковий інспектор, поліцейський, представник Держспоживконтроля. Загалом ВСІХ органів регулювання та перевірки, – говорить Руслан Соболь. – Якщо буде персональна відповідальність за виписаний акт, за неправомірно накладений штраф за перевищення службових повноважень і так далі – це буде мати, мені здається, великий ефект. І прислів'я "сім разів відміряй, один раз відріж" стане постійно актуальною для суб'єкта перевірки".

Раніше "Коментарі" склали дорожню карту для України: закордонні експати та дипломати дали рецепт правильного бізнес-клімату в країні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини