Головна Новини Бізнес економіка Українська економіка в липні: чи чекати позитивних змін
commentss НОВИНИ Всі новини

Українська економіка в липні: чи чекати позитивних змін

Експерти поділилися своїми міркуваннями щодо розвитку економічної ситуації в Україні протягом липня 2021 року

30 червня 2021, 16:54
Поділіться публікацією:

Червень плавно підходить до свого завершення. Це означає, що вже з четверга для українців почнеться черговий розділ у житті країни. На прохання порталу "Коментарі" експерти проаналізували економічну ситуацію в Україні, спрогнозувавши зміни на липень і найближче майбутнє.

Українська економіка в липні: чи чекати позитивних змін

Економічний прогноз для України на червень 2021 року. Колаж: "Коментарі" / Д. Романюк

"Хотілося б побачити кращий показник України"

Заступник директора Інституту розвитку інновацій (INTENS) Артем Петренко впевнений, що в другому півріччі, починаючи з липня, економіка України продовжить зростання.

"Зрозуміло, що низька база для порівняння минулого року тепер покращує показники. Але вся світова економіка показує небувалі темпи відновлення після кризи, — зазначає експерт. — Світовий банк прогнозує, що за підсумками року зростання ВВП світу складе 5,6%. Це буде найшвидше відновлення після рецесії за минулі 80 років. Наприклад, у США зростання економіки прискорюється небувалими темпами".

Фахівець зазначив, що в другому півріччі, за прогнозами основних аналітичних центрів, це зростання може досягти 9%, а за підсумками року — сильно перевищити 6%.

"Це дуже багато, — стверджує Артем Петренко. — Бо в останні роки зростання в 3-4% для американської економіки був уже дуже хорошим показником, а в останній раз планка зростання в 6% була перевищена в 1984 році за президента Рональда Рейгана".

За словами Артема Петренка, навіть маючи сировинну і вразливу до криз економіку, загалом Україна пережила кризу краще за інших.

"У нас не було настільки жорстких локдаунів, як у більшості інших країн. Наприклад, у низці держав комендантська година була остаточно скасована лише цього літа, а в Австрії, Австралії, Грузії та Туреччині — лише із 1 липня, — нагадує експерт. — І навіть м'яких карантинних обмежень в Україні дотримувалися далеко не всі. В результаті роздрібна торгівля торік у нас зросла на 7,6%. І навіть не дивлячись на закриття кордонів і великі проблеми з логістикою, український експорт минулого року скоротився на мінімальні 1,7%".

Цього року наш експорт зростає досить впевнено, акцентує заступник директора INTENS. І нехай не у всіх секторах нашого сільського господарства ситуація райдужна, але прогнози на урожай зернових поки хороші, говорить Петренко. Так що в цьому сенсі потрясінь не передбачається.

"Якщо пандемія коронавірусу не принесе чергових жахливих сюрпризів, до осені зростання економіки України має прискоритися. І, за різними прогнозами, за підсумками 2021 року він становитиме від 3,4 до 4%. Але, як на мене, цього не досить. Після падіння в 4% у 2020 році та у порівнянні з прогнозованим зростанням світової економіки хотілося б побачити кращий показник України", — зазначає Артем Петренко.

Експерт також звертає увагу на негативні моменти. Зокрема, на те, що і без того мізерні інвестиції в основні засоби, тобто в модернізацію старих і будівництво нових виробництв, які ми спостерігали в минулі роки, в кризовий рік ще більш скоротилися.

"Тому переробна промисловість України й у поточному році не показує досить впевненої позитивної динаміки. В цих умовах важливо максимально прискорювати всі заявлені владою реформи — від впровадження стимулів для інвесторів і приватизації до реформи судової системи та розвитку фінансового ринку. Бо зрозуміло, що результати стануть видні через якийсь час. І фокус всіх зусиль держави повинен бути спрямований на стимулювання та захист довгострокових інвестицій в складні виробництва з високою доданою вартістю", — впевнений експерт.

За словами Петренка, українцям треба вичавлювати максимум реформ із президентської каденції Зеленського і чергового циклу світового економічного зростання.

"Грубо кажучи, у нас є ще кілька років для кардинальних змін. Ми не маємо права знову розтринькати цей шанс через опір олігархів і корупціонерів, імпотенції продажних силовиків і слабких державних інститутів", — підсумовує фахівець.

"Найближчий місяць тільки ускладнить ситуацію в економіці й на фінансовому ринку"

Політичний і економічний експерт Growford Institute Валерій Клочок прогнозує, що липень для української економіки не стане ні переломним, ні визначальним.

"Ми знаходимося в перманентній рецесії. Попри оптимістичні прогнози Світового банку і Міжнародного валютного фонду, які вони давали наприкінці минулого року щодо української економіки, ми маємо за підсумками першого кварталу 2,2% падіння ВВП продукту з початку року. Реальний валовий внутрішній продукт (ВВП) у I кварталі 2021 року в порівнянні з попереднім кварталом (з урахуванням сезонного фактора) зменшився на 1,2%, а в порівнянні з I кварталом 2020 року — на 2,2%. Причина — падіння економіки на тлі світової пандемії та нерозуміння нашою владою важливості якісно нових змін, в тому числі в економічній політиці країни. Розпочаті проєкти, як те ж "Велике будівництво", мають хорошу картинку і позитивний ефект за підсумками минулого року, але в наступних періодах вони не стануть визначальними для поліпшення економічного становища України", — підкреслює експерт.

За його словами, держава і надалі сповідує практику збільшення запозичень для реалізації проєктів, а те саме кредитування 5-7-9% стало інструментом покриття касових розривів, поповнення оборотних коштів і перекредитування представників вже наявних бізнес-структур.

"Мінфін та інші державні установи активно продовжують залучати кредитні кошти на внутрішньому і зовнішньому ринках, не враховуючи чинники світової інфляції та прискорення інфляційних процесів у країні. Навіть НБУ вже підвищив облікову ставку, чим намагається утримати неконтрольоване зростання цін на товари та послуги. Думаю, найближчий місяць тільки ускладнить ситуацію в економіці й на фінансовому ринку. Ні Центробанк, ні Мінфін не вживають заходів для стабілізації ситуації", — резюмує Валерій Клочок.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, якими прогнозами щодо зовнішньополітичної ситуації поділилися експерти на липень.

Також на порталі ви можете ознайомитися з тим, чого фахівці чекають від внутрішньої політики України у другому місяці літа. Подробиці — в нашій публікації.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини