Головна Новини Бізнес економіка Українська енергетика знаходиться в руках росіян: як це можливо
commentss НОВИНИ Всі новини

Українська енергетика знаходиться в руках росіян: як це можливо

Російські політики та бізнесмени і далі контролюють українську енергетику, стверджує видання Нон-Стоп. За інформацією журналістів, вони просто перереєстрували свою компанію на громадян Європейського Союзу

30 травня 2024, 17:11 comments1094
Поділіться публікацією:

На десятому році війни українська енергетика і далі знаходиться в руках депутатів Держдуми РФ, олігархів та впливових постатей країни-агресора. Контроль над нею вони здійснюють через групу компаній VS Energy. Раніше цю компанію контролювали віце-спікер Держдуми Олександр Бабаков, “авторитетний” бізнесмен Михайло Воєводін і президент футбольного клубу ЦСКА Євген Гінер та українець Михайло Спектор. 

Українська енергетика знаходиться в руках росіян: як це можливо

Енергетика України

Зараз же, із загостренням політичної ситуації VS Energy змінило власників на громадян країн ЄС. Тож тепер, номінальне управління групою здійснюють Валтс Вігантс (Латвія), Віліс Дамбінс (Латвія), Артурс Альтбергс (Латвія), Олег Сізерман (Німеччина), Марина Ярославська (Німеччина).

Як повідомляє видання Нон-стоп, нідерландська VS Energy International NV напряму володіє ТОВ “ВС Енерджі Інтернейшнл Україна”, а також, через дві інші нідерландські – Silk Road Trading і Washington Holdings – володіє ТОВ “ВС Груп менеджмент”.

На останню записані частки у п’яти українських обленерго: 99,99% акцій “Херсонобленерго”, 98,7% “Чернівціобленерго”, 21,25% “Кіровоградобленерго”, 9,91% “Рівнеобленерго” (ще 83,3% належить через Silk Road Trading і Washington Holdings), 19,98% “Житомиробленерго”. 

Напряму нідерландська VS Energy International NV володіє 75,5% акцій “Житомиробленерго” та 51,6% “Кіровоградобленерго”.

Попри те, що нібито VS Energy володіють громадяни Євросоюзу, насправді, реальними власниками є ряд російських бізнесменів, зокрема: Гінер Є.Л., Бабаков А.М., Воєводін М.В. 

Крім того, Бабаков (спікер Держдуми) та Воєводін (російський бізнесмен) були добре знайомі з найбагатшими українцями, свідчать матеріали Високого суду Англії та Уельсу у справі Віктора Пінчука проти Ігоря Коломойського.

Зокрема, у 2006 році в Женеві Коломойський, Боголюбов, Пінчук, Воєводін, Бабаков та Спектор Михайло домовилися про створення спільного феросплавного холдингу. Тоді ж, топ-менеджер VS Energy Спектор Михайло увійшов до наглядової ради Нікопольського заводу феросплавів. Тобто, відслідковуємо звʼязки українця Спектора із посадовцями РФ. 

Вже згадані росіяни Гінер та Бабаков публічно підтримали анексію Криму у 2014 році.  До того ж підконрольна одіозним політикам компанія VS Energy володіє АТ “ЕНЕРГЕТИЧНА КОМПАНІЯ “СЕВАСТОПОЛЬЕНЕРГО”, яка продовжує працювати в окупованому Криму.

При цьому журналісти стверджують, що про російський слід VS Energy відомо кожному із українських високопосадовців. Наприклад, 13 травня 2023 року президент Володимир Зеленський ввів санкції проти VS Energy, через яку росіяни володіють в Україні 5 обленерго.

А 16 листопада Печерський суд арештував акції 5 обленерго, які через номіналів належали росіянам Олександру Бабакову, Євгенію Гінеру та Михайлу Воєводіну. Йдеться про частки в: "Херсонобленерго", "Кіровоградобленерго", "Житомиробленерго", "Рівнеобленерго","Чернівціобленерго". Хоча раніше, суд двічі відмовляв в такому арешті. 

Пізніше, як стало відомо, російських співвласників обленерго в Україні Гінера та Бабакова оголосили в розшук. Їм інкримінують посягання на територіальну цілісність і недоторканність України.

До речі, Бабаков, Гінер та Воєводін контролюють не лише п’ять обласних енергорозподільчих підприємств, а й запорізьке підприємство Дніпроспецсталь та велику мережу готелів Premier Hotels&Resorts, серед яких п’ятизіркові Прем’єр-палац у Києві та Прем’єр-готель в Одесі, Перший інвестиційний банк.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що в Україні хочуть підвищити тариф на світло.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини