Головна Новини Бізнес економіка Українська пенсія у 7000 гривень: наскільки реальні подібні виплати
commentss НОВИНИ Всі новини

Українська пенсія у 7000 гривень: наскільки реальні подібні виплати

В Україні хочуть збільшити розмір середньої пенсії мінімум удвічі

10 березня 2021, 17:57 comments1065
Поділіться публікацією:

Виплати українським пенсіонерам в середньому можуть зрости до 7 тисяч гривень. Такими амбіційними планами під час наради у президента Володимира Зеленського поділилася глава Мінсоцполітики Марина Лазебна. З огляду на досить низькі соціальні виплати багатьом пенсіонерам в цілому, "Коментарі" звернулися до експертів, щоб дізнатися: наскільки реальними є подібні зміни, і якщо так — то коли їх очікувати.

Українська пенсія у 7000 гривень: наскільки реальні подібні виплати

Середня пенсія в Україні може вирости до 7000 гривень. Фото із відкритих джерел

Що планується?

За словами Марини Лазебної, українцям слід змінити свій підхід до пенсійного забезпечення. У планах міністерства — створення можливості отримання так званих накопичувальних пенсій. Як стверджує пані міністр, в розробці знаходиться система, яка дозволить збільшити розмір пенсій в півтора-три рази. При таких виплатах середній розмір пенсійної "получки" в Україні досягне 7000 гривень.

Крім цього Лазебна стверджує, що в міністерстві планують дозволити передачу накопичених пенсійних коштів у спадок.

"Країна котиться в прірву економічної кризи"

Заступник директора Українського центру соціальної аналітики Валерій Песецький називає подібні заяви Лазебної черговим маніловським маренням, заснованим на вірі в "чудеса".

"Вже на сьогодні очевидно, що Пенсійний фонд — банкрут і живе винятково шляхом дотацій держбюджету. Держбюджет  теж банкрут і живе винятково коштом позик всередині країни і ззовні. Так що ж стане джерелом зростання пенсій, коли і нинішній рівень покривати нічим?  запитує експерт.  Невже самі пенсіонери, яких змусять відраховувати в приватні пенсійні фонди. Але що і з чого? З боргів за комунальні платежі?"

Валерій Песецький підкреслює, що здоровою і реальною базою для забезпечення соціальних виплат в будь-якій державі є власне економічне зростання. Саме воно дає можливість нарощувати всі види доходів населення, включаючи пенсії.

"У мадам міністра дозрів план, як це економічне зростання забезпечити? Маю великі сумніви. Країна котиться в прірву економічної кризи, очевидність якого поки скрашується позиками під навіжені відсотки. Однак піраміда рано чи пізно впаде  і борги, які набрав Мінфін, залучаючи кошти до держбюджету, ляжуть на плечі "пересічних" дуже скоро. Тому просто смішно слухати подібні дурниці",  резюмує експерт.

Щоб накопичувати, потрібно спочатку щось мати

Забезпечення своїх громадян гідною пенсією  одна з ключових завдань влади, підкреслює економічний експерт, кандидат економічних наук Олександр Вовченко. Але наша влада з цим завданням явно не справляється.

"Понад 80% українських пенсіонерів отримують пенсію до 4 тис. грн, тобто, ледве зводять кінці з кінцями. І саме на цю категорію людей влади потрібно звернути особливу увагу,  вважає експерт.  У заяві про ймовірне збільшення пенсій до 7000 грн, говориться, знову-таки, про середню пенсію. А не про мінімальну або ту, яку отримуватиме більшість наших пенсіонерів. До того ж заяви поки залишаються лише заявами. Коли це буде? Чи дочекається більшість пенсіонерів реалізації цих обіцянок? Ми знаємо, що є чимало прекрасних програм, які прекрасно собі існують тільки на папері, а не в житті. Так, ось, потрібно вже щось робити, а не промовляти щоденну мантру про дефіцит у Пенсійному фонді. А що, власне, зроблено, аби його не було?"

Олександр Вовченко впевнений, що, перш за все, слід виводити економіку з тіні, для чого  лібералізувати трудове законодавство, зменшити податковий тягар, який тисне на трудящих.

"Потрібно заохочувати бізнес офіційно оформляти всіх своїх працівників, сприяти створенню нових робочих місць. У нас  колосальні інтелектуальні, людські ресурси. А замість того, щоб створювати добробут у своїй державі з гідними пенсіями для наших пенсіонерів, людей змушують масово виїжджати на заробітки,  підкреслює експерт.  Поки ми не забезпечимо наших громадян гідною роботу у себе вдома, розмовляти про високі пенсії можна буде ще дуже довго. Це стосується і накопичувальної системи: щоб накопичувати щось, потрібно це щось мати".

Нагадаємо, раніше "Коментарі" більш докладно з'ясовували, яким чином в Україні можуть ввести принцип накопичувальної пенсії і наскільки це буде вигідно.

Також на порталі вдасться дізнатися, коли в країні планують в черговий раз підвищити пенсійні виплати.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Владимир

10 березня 2021, 18:36

Да сделайте зарплату хоть 700000,всеравно будет хуже.Тогда хлеб будет 1000 ,масло раст. тыс 50,сахар 20000.Зачем масса ничем не подтвержденных фантиков?Многие из нас ухе это проходили,кто помнит


Новини