Головна Новини Бізнес економіка Українські виробники можуть випускати до 20 тис. вантажних вагонів на рік: названо умову
commentss НОВИНИ Всі новини

Українські виробники можуть випускати до 20 тис. вантажних вагонів на рік: названо умову

Експерти вважають, що наша країна має достатньо потужностей, щоб у кілька разів збільшити випуск вантажних вагонів

11 травня 2021, 15:09
Поділіться публікацією:

Випуск вантажних вагонів в Україні можна наростити до 20 тис. Одиниць на рік, за умови реалізації ініціативи про обмеження терміну їх експлуатації. Про це заявляє заступник "Укрпромзовнішекспертизи" (УПЕ) Сергій Поважнюк, пише Uaprom.

Українські виробники можуть випускати до 20 тис. вантажних вагонів на рік: названо умову

Як можна збільшити випуск вантажних вагонів в Україні

Протягом 2020 року виробництво вантажних вагонів в Україні скоротилося на 70% — випустили 3241 одиниць, тоді як у 2019 році — 10 571 вагон. Негативна тенденція зберігається і в нинішньому році. За даними Державної служби статистики, у перші два місяці 2021 року випуск вантажних вагонів скоротився на 75% і склав 184 вироби. Даних за березень Держстат не надав, посилаючись на те, що занадто мало виробників надали інформацію, тобто, випуск вагонів точно здійснювали тільки три підприємства.

Експерти відзначають, що така ситуація склалася через те, що в Україні дозволяють використовувати вагони з вичерпаним нормативним терміном служби. Для піввагону він становить 22 роки, а для зерновозу — 30 років. Після проведення капітального ремонту з продовженням (КРП) термін служби такого рухомого складу можна збільшити ще на половину — тобто на 11 і 15 років відповідно. Зараз в нашій країні дозволяють виконувати таку операцію два-три рази. У підсумку в країні з майже 200 тис. Вантажних вагонів 50 тис. — старше 30 років, ще 53 тис. — експлуатуються вже 26-30 років, повідомили в УПЕ. Експерти також звертають увагу на те, що експлуатація старих вагонів призводить до руйнування колії, а транспортування вантажів часто сповільнюється через часті поломок техніки.

З метою розв'язання цієї проблеми Міністерство інфраструктури України у 2020 році розробило проект наказу "Про затвердження Порядку встановлення заборони експлуатації вантажних вагонів на залізничному транспорті", який передбачає обмеження віку вантажних вагонів. Сьогодні четвертий варіант проекту наказу Мінінфраструктури узгоджений Державною регуляторною службою України й знаходиться на реєстрації у Міністерстві юстиції України.

Раніше "Коментарі" писали, як виглядають елітні вагони в Україні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини