Головна Новини Бізнес економіка Український бізнес на межі: що може допомогти йому пережити карантин
commentss НОВИНИ Всі новини

Український бізнес на межі: що може допомогти йому пережити карантин

Експерти розповіли, чи допоможе звільнення з посади голови комітету з питань податкової та митної політики Данила Гетманцева, який наполягає на жорсткій фіскалізації підприємців

19 листопада 2020, 13:31
Поділіться публікацією:

У середу ввечері Зеленський "муштрував" Шмигаля, наполягаючи, щоб Кабмін якомога швидше представив комплексну програму підтримки бізнесу, що постраждав від карантину. Чому дотепер немає відповідної — реально ефективної — програми? Чи допоможе ймовірний відхід з посади голови комітету з питань податкової та митної політики Данила Гетманцев, який наполягає на жорсткій фіскалізації підприємців, які й так ледве зводять кінці з кінцями? Відповідь "Коментарям" дали експерти.

Український бізнес на межі: що може допомогти йому пережити карантин

"Пропоновані механізми "фіскалізації" — це всього лише спроба вивести малий бізнес хоч трохи на світло"

На думку економічного експерта Олександра Гаврутенка, прем'єр Шмигаль, на відміну від президента Зеленського, хоч й інтуїтивно, але розуміє: ніяка, навіть вельми обґрунтована і підкріплена фінансово, програма підтримки бізнесу працювати не буде.

"Просто у держави не існує реальних механізмів для прямої й ефективної взаємодії з підприємцями — як у звичайні періоди, так і в кризові моменти, — упевнений експерт. — Є тільки одна їх категорія, яка безмежно користується всіма можливими ресурсами держави, — це олігархи, великі й малі, старі й нові. І все, на що здатен наше уряд, це запропонувати ще якісь для них преференції і можливості: дорожнє будівництво, підвищення тарифів та інше".

Малий же і середній реальний бізнес всі ці роки, за словами Олександра Гаврутенка, був здатний існувати, тільки якщо він якнайдалі віддалений від впливу держави, — зі своїми тіньовими, напівтіньовими, нелегальними та напівлегальними підходами.

"І будь-яка пряма державна допомога, як це робиться під час пандемії у всьому цивілізованому світі, у нас просто неможлива. Або ж вона буде мати характер ще більш кричущої неефективності, недоцільності, безконтрольності, зловживань і розкрадання, — вважає економіст. — І пропоновані механізми "фіскалізації" — це всього лише спроба вивести малий бізнес хоч трохи на світло, щоб надалі мати чинні інструменти, в тому числі й для організації йому допомоги. Так, несвоєчасна, так, не спрощує, а ускладнює життя бізнесу, що бідує від кризи. Але, на жаль, іншого шляху немає. І кризи на те і кризи, щоб виправляти накопичені неефективності".

"Парламент продавлює такі податкові ініціативи, наче ніякої кризи і близько немає"

Експерт Української фабрики думки Юрій Гаврилечко коментує ситуацію так: "Найбільше бізнес постраждав від хаотичних і явно неадекватних дій Кабміну, викликаних, наскільки я розумію, дезінформацією як про природу коронавірусу, так і про методи профілактики, яку поширювали ВООЗ і МОЗ. Тому, перше з чого треба почати виправляти ситуацію — це відновлення роботи Санітарно-епідеміологічної служби, яка і повинна визначати необхідність в застосуванні протиепідеміологічних заходів".

Тільки після цього, вважає експерт, має сенс розробляти програму компенсацій, яка буде заснована на оцінці втрат бізнесу від застосовуваних протиепідеміологічних заходів і термінів їх застосування.

"Дії ж парламенту, своєю чергою, повинні ґрунтуватися на розробленій Кабміном програмі, — каже Юрій Гаврилечко. — Зараз же, ситуація виглядає таким чином: поки уряд дійсно намагається хоч щось зробити (це і програма кредитування 5-7-9%, і програма компенсації частини зарплат для тих, хто змушено пішов "у відпустку" у зв'язку із зупинкою роботи підприємств і т.д.), парламент продавлює такі податкові ініціативи, ніби ніякої кризи і близько немає".

Експерт не впевнений, що з можливим відходом Гетманцева з поста глави профільного Комітету ця ситуація зміниться.

Раніше повідомлялося, що в ході протестів підприємців у Києві відбулися зіткнення. Опубліковано відео, як протестувальники спробували прорватися до Ради.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини