Головна Новини Бізнес економіка Український бізнес зіткнувся з новим головним викликом: корупція далеко позаду
commentss НОВИНИ Всі новини

Український бізнес зіткнувся з новим головним викликом: корупція далеко позаду

Дефіцит кадрів, питання безпеки та перебої електропостачанням стали головними проблемами бізнесу в Україні.

сьогодні, 16:50
Поділіться публікацією:
Автор:
avatar

Slava Kot

У вересні головною перешкодою для ведення бізнесу в Україні став дефіцит робочої сили, спричинений мобілізацією та виїздом працівників за кордон. Це свідчать результати щомісячного опитування, проведеного Інститутом економічних досліджень і політичних консультацій (ІЕД) та опубліковані "Інтерфакс-Україна".

Український бізнес зіткнувся з новим головним викликом: корупція далеко позаду

Головні проблеми бізнесу в Україні. Фото з відкритих джерел

За даними ІЕД, 61% підприємств назвали дефіцит кадрів головною перешкодою для своєї діяльності. Про труднощі в пошуку кваліфікованих кадрів заявили 55,1% опитаних. Щодо некваліфікованого персоналу, то показник становить 39,2% 

На другому місці серед викликів для підприємців знаходиться питання безпеки: працювати стає небезпечніше. Цей показник зріс із 46% у серпні до 56% у вересні. 

Третю позицію зайняла проблема перебоїв із електро-, водо- та теплопостачанням, яка заважає 45% компаній, тоді як у серпні ця проблема була головною та сягала показника у 65%. Зростання цін на сировину та товари на четвертому місці — 45% підприємств вказали цю проблему.

Також Інститут економічних досліджень і політичних консультацій вказує, що корупція турбує лише 6% підприємців, а про тиск з боку правоохоронних органів вказали 2%. Однак частка бізнесу, який оцінює державу як "ворога", збільшилася до 5%, тоді як у попередньому кварталі було 3%. 

Крім того, державу вбачають "перешкодою" 23% респондентів, 40% вважають її "регулятором", і лише 10% вбачають в ній "партнера". Ніхто з респондентів не вказав державу, як "друга".

Дослідження, проведене в рамках New Monthly Enterprises Survey, охопило 473 промислові підприємства з 21 області України та тривало з 16 по 30 вересня 2024 року.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв про найбільших платників податків в Україні.

Також "Коментарі" писали про виклики для бізнесу у серпні та липні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини