Головна Новини Бізнес економіка Уряд пропонує підвищити пенсії за рахунок найбідніших. Але є й інший шлях, - Марунич
commentss НОВИНИ Всі новини

Уряд пропонує підвищити пенсії за рахунок найбідніших. Але є й інший шлях, - Марунич

Експерт Дмитро Марунич вважає, що законопроект 5045 - спроба поліпшити рівень пенсійного забезпечення завдяки істотному погіршенню рівня соціальних виплат

8 квітня 2021, 11:37
Поділіться публікацією:

Уряд пропонує підвищити пенсії за рахунок найбідніших. Але є й інший шлях, - Марунич

Пенсії в Україні. Фото з відкритих джерел

Економічний експерт Дмитро Марунич вважає, що урядовий законопроект, покликаний впорядкувати систему розрахунків розмірів прожиткового мінімуму та соціальних виплат (№ 5045) -це спроба поліпшити рівень пенсійного забезпечення завдяки істотному погіршенню рівня соціальних виплат. Про це експерт повідомив на своїй сторінці в Facebook.

Марунич стверджує, що в той же час є реальні пропозиції, як суттєво збільшити пенсії громадянам, не забираючи гроші у найбільш знедолених. Але для їх реалізації потрібна політична воля.

Як пише експерт, проект позитивний, оскільки, як стверджує уряд, покликаний наблизити номінальний прожитковий мінімум до реального. Що, в свою чергу, спричинить підвищення пенсій, зарплат і т.д. Але не все так добре, як здається, відзначає Марунич. За його словами, в проекті приховано чимало підводних каменів, один з яких — "відв'язування" прожиткового мінімуму від цілого ряду соціальних виплат.

"Фактично це спроба поліпшити рівень пенсійного забезпечення завдяки істотному погіршенню рівня соціальних виплат. Що загрожує підвищенням соціального невдоволення найбільш соціально незахищених верств населення. При цьому ніяких гарантій напрямки зекономлених коштів саме на підвищення пенсій немає. Тому можемо припустити, що дуже ймовірно обіцянки влади так і залишаться лише обіцянками", — зазначає експерт.

У той же час, за його словами, є пропозиції, які дозволяють істотно підвищити пенсії не за рахунок найбільш знедолених. Як приклад він наводить пропозиції лідера партії "За майбутнє" Ігоря Палиці, які народний депутат розмістив у своєму блозі. Мова про підвищення прожиткового мінімуму для непрацездатних в два рази і відповідно підвищення пенсій. 350 мільярдів гривень, необхідні для підвищення середнього рівня пенсій до 5,5 тисяч гривень, можна отримати, ліквідувавши контрабанду на митниці, державну корупцію та ухиляння від сплати податків.

Як зазначає Дмитро Марунич, для розгляду і реалізації цієї пропозиції уряд має продемонструвати політичну волю.

"Оскільки протистояти доведеться не тільки корупціонерам і контрабандистам, а й нашим зарубіжним друзям з МВФ. Які категорично наполягають на тому, що Україна повинна відмовитися від поліпшення умов пенсійного забезпечення", — вважає Марунич.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини