Головна Новини Бізнес економіка В Україні хочуть саджати за спекуляції з цінами: що це означає – до чого готується влада
commentss НОВИНИ Всі новини

В Україні хочуть саджати за спекуляції з цінами: що це означає – до чого готується влада

Порушники можуть позбутися волі на строк до 5 років з конфіскацією майна

6 червня 2022, 18:45 comments1549
Поділіться публікацією:

До Верховної Ради внесли законопроект №7425 про запровадження кримінальної відповідальності за порушення у сфері формування цін та тарифів на соціально значущі товари та товари військового призначення. Як оцінюєте ці пропозиції? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

В Україні хочуть саджати за спекуляції з цінами: що це означає – до чого готується влада

Продукти. Фото: з відкритих джерел

Слід шукати компромісні з бізнесом варіанти, за яких останній на якийсь час відмовлявся б від мети отримання прибутку в умовах воєнного часу

Магістр державного управління, політолог, соціолог Володимир Воля вважає, що цей законопроект виглядає актуальним, більш того – затребуваним уже досить тривалий час.

"В умовах війни не можна розраховувати на повноцінне функціонування ринкової економіки, внутрішнього ринку – без державного регулювання. Як ми побачили в останні тижні, механізми ціноутворення призводять до того, що, згідно з ринковою логікою, сіль різко подорожчала – через те, що є висока ймовірність припинення її видобутку в Соледарі – на Донбасі, де йдуть бойові дії. У разі війни держава у вигляді контролю над торговими надбавками має регулювати ціни. І в такий спосіб утримувати під контролем соціально-економічну ситуацію. Якщо цього не буде, то неконтрольовані процеси ціноутворення за умов воєнного часу швидко призведуть до колапсу державності", – пояснює експерт.

На його думку, не можуть окремі підприємці в такий складний для всіх час встановлювати високі ціни, спираючись лише на такий фактор, як зменшення пропозиції тих чи інших товарів.

"Доходи населення не зростають, купівельна спроможність зменшується. А надмірні надбавки, справді, мають бути прирівняні до мародерства, саботажу проти держави", – наголошує Володимир Воля.

Натомість, продовжує він, є ризик негативних моментів. Наприклад, чи адекватними будуть надбавки, які встановлюються Кабміном?

"Крім того, якщо йдеться про ті мережі, про тих оптових постачальників, які порушуватимуть "цінову дисципліну", можливо, є сенс карати їх не лише кримінальними термінами, – зазначає експерт. – А, припустимо, передбачити переведення під тимчасове державне управління тих чи інших торгових мереж, оптових фірм тощо. Слід шукати компромісні з бізнесом варіанти, за яких останній на якийсь час відмовлявся б від мети отримання прибутку в умовах воєнного часу – в обмін на те, щоб не притягатися до кримінальної відповідальності".

Як тільки воєнний стан буде скасовано, цей закон слід скасувати також

Політичний експерт, директор Communication group Володимир Манько вважає, що законопроект 7425 про кримінальну відповідальність за порушення формування цін та тарифів на соціальні товари та послуги, а також на товари військового значення слід вітати, але – тільки в межах військового стану.

"Щойно військовий стан буде скасовано, цей закон слід скасувати теж, – упевнений експерт. – Оскільки країна має перейти з військових рейок на нормальні ринкові, де ціни та тарифи формує ринок, а держава може впливати на них, але зовсім іншими методами".

Також Володимир Манько зазначає, що влада, пропонуючи такий закон, вочевидь передбачає погіршення соціально-економічного становища внаслідок затягування війни.

"Основні локомотиви української економіки – металургія та аграрка найбільше постраждали від війни, – нагадує експерт. – Фахівці вже говорять про зменшення ВВП України на 30% на даний момент. До осені, перед опалювальним сезоном ситуація буде ще гіршою – можливі перебої з електрикою, теплом, продовольством".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Сергій Лавров пояснив нову загрозу Путіна і знову згадав про неонацистів.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини