Головна Новини Бізнес економіка В Україні різко подорожчала ікра: в чому причина
commentss НОВИНИ Всі новини

В Україні різко подорожчала ікра: в чому причина

Експерт розповів, що вплинуло на високу ціну

4 грудня 2020, 01:30
Поділіться публікацією:

Цього року ціна на червону ікру збільшилася на 20 відсотків, якщо порівнювати з минулим роком. Повідомляється, що її вартість залежить від курсу долара до гривні. Про це заявив генеральний директор Асоціації українських імпортерів риби і морепродуктів Дмитро Загуменний.

В Україні різко подорожчала ікра: в чому причина

Червона ікра. Фото: unsplash. Студія Bermix

Спеціаліст пояснив, що сезон промислу ікри горбуші і кети на Алясці (США) проходить з червня по вересень, а це значно позначається на ціні, коли закуповуєш ікру в жовтні-травні.

Він додав, що важливу роль також відіграє курс долара до гривні. На даний момент ціна ікри горбуші досягає 1,8-2 тисяч за кілограм, ікри кети — 2-2,4 тисяч за кілограм, ікри форелі — 1,4-1,6 тисяч за кілограм.

"Якщо порівнювати з минулим сезоном, то треба сказати, що на вартість впливає в першу чергу кількість риби, яка приходить до берегів на нерест. Цього року риби прийшло на 30-40% менше, тому вартість ікри вище", — сказав Дмитро.

Наприклад, ікра форелі приходить з Данії, Норвегії, Фінляндії, і є аквакультурною, тому на полицях супермаркетів її можна знайти весь рік. До того ж, вона може бути дешевше в закупівлі, ніж в минулому році, тому що через пандемію коронавірусу ресторанно-готельний бізнес припинив свою роботу.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, ТОП продуктів, ціни на які збільшилися. Подорожчання продуктів в Україні, ймовірно, процес постійний. У всякому випадку, тільки за жовтень деякі продукти харчування піднялися в ціні фактично на чверть. Втім, є окремі позиції, які подешевшали, серед них — овочі. Такі дані наводить Державна служба статистики.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини