Головна Новини Бізнес економіка В Україні стартувала іпотека під 7%: переваги і недоліки програми
commentss НОВИНИ Всі новини

В Україні стартувала іпотека під 7%: переваги і недоліки програми

Перші кредити вже видані

1 березня 2021, 13:17
Поділіться публікацією:

Сьогодні в Україні відбулася церемонія підписання перших кредитних договорів між банками та позичальниками в рамках державної програми "Доступна іпотека 7%", і вже видані перші кредити. Про це повідомило видання "РБК-Україна".

В Україні стартувала іпотека під 7%: переваги і недоліки програми

В Україні стартувала іпотека під 7% - фото з відкритих джерел

"Хочу привітати щасливих володарів квартир ... Ті, хто хоче поліпшити свої житлові умови, можуть приєднатися до програми", — сказав міністр фінансів України Сергій Марченко.

Портал "Коментарі" вирішив дізнатися в експертів, які переваги та недоліки існують у впровадженої державної програми.

Сума, яка виділяється під іпотеку, дуже невелика для такого продукту

Голова Союзу споживачів комунальних послуг, голова комітету ЖКГ, благоустрою, екології та охорони навколишнього середовища Громадської Ради при КМДА Олег Попенко зізнався, що поки не бачить переваг для українців в даній пропозиції.

"Середня зарплата українців, а це близько 11 000 грн, не дозволяє розраховувати кредитування житла, тому що цих грошей не вистачає навіть на харчування і проживання. Необхідно піднімати економіку, середню зарплату, для того, щоб українці могли розраховувати на власне житло", — впевнений Олег Попенко.

До того ж за його словами, сума, яка виділяється під іпотеку, дуже невелика як для такого продукту. І вона, за розрахунками експерта, охопить тільки Київ і ще 2-3 великих міста.

Залишається проблема високих відсоткових ставок

Політичний і економічний експерт Growford Institute Валерій Клочок впевнений — дана програма позитивна в тому плані, що близько п'яти тисяч сімей зможуть претендувати на отримання пільгового кредиту.

"Подібна практика була при президенті Ющенко. Називалося це "Молодіжне іпотечне кредитування". Суть така ж, — підкреслює експерт. — Тоді було багато охочих потрапити в цю програму. Зараз, думаю, буде не менше. Адже з'являється можливість придбати на ринку квартиру певної якості без величезних переплат".

Валерій Клочок звертає увагу, що і раніше, і зараз, залишається проблема високих відсоткових ставок. Купуючи квартиру в кредит за, наприклад, 100 тисяч доларів, за відсотками доводилося віддавати згодом мало не чверть цієї суми.

"Якщо держава буде гасити хоча б частину, це плюс, — зазначає експерт. — Зеленський запропонував ввести відповідні компенсатори в програму 5-7-9%. За ним і будуть робити компенсації тим банкам, які вирішили видавати іпотеку під 7%. Правильне рішення на даному етапі. Наступним кроком повинна бути політика НБУ, яка сприяла б зменшення кредитних ставок по всіх іпотеках".

Раніше "Коментарі" розповідали, що Кабмін пом'якшив критерії для отримання іпотеки.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини