Головна Новини Бізнес економіка В Україні тільки половина олійно-жирової галузі працює легально — експерт
commentss НОВИНИ Всі новини

В Україні тільки половина олійно-жирової галузі працює легально — експерт

Іван Слободяник повідомив, що обсяг легального олійно-жирового ринку складає приблизно 50%

7 листопада 2022, 17:37
Поділіться публікацією:

Через російську війну в Україні збільшився обсяг тіньової долі олійно-жирової галузі. Майже половина гравців працюють в темну і виводять кошти з країни. Про це повідомив експерт, виконавчий директор Всеукраїнської асоціації громад Іван Слободяник.                  

В Україні тільки половина олійно-жирової галузі працює легально — експерт

Тільки половина олійно-жирової галузі працює легально (фото з відкритих джерел)

Він наголосив, що обсяг легального олійно-жирового ринку складає приблизно 50%. Це переважно великі аграрні компанії, що спеціалізуються на переробці олійних культур. Інші ж купують насіння соняшнику в фермерів за готівку, імпортують його та залишають виручку на закордонних рахунках.

Зростання "тіні" експерт пов’язав з війною та різницею між офіційним і неофіційним курсом долара. "Коли курс НБУ 36,6 гривень за долар, а в обмінниках під 40 гривень — фермеру вигідно продати продукцію за кеш. Паралельно через війну збільшився попит різних ділків на виведення валюти з країни. Фактично таким чином відмивають гроші. Дають недоброчесним імпортерам готівку, ті купують за неї соняшник і потім скидають кошти на рахунок за кордоном. Втрати для держави від цього колосальні", — заявив Іван Слободяник.

Посилаючись на дані Нацбанку, він повідомив, що загальні обсяги неповернення валютної виручки в Україну складають приблизно 5 млрд доларів. З них 4 млрд доларів припадають на соняшникову олію і зерно. Як наслідок — бюджети всіх рівнів недоотримують суттєві кошти. "Фермерство — традиційне джерело наповнення бюджетів сільських і селищних громад. Така стрімка "тінізація" цього сектору економіки може призвести до невиконання бюджетів громад. А від цього залежить і нормальна робота місцевого самоврядування, і соціальна підтримка людей. Зрозуміло, що під час війни це особливо важливо", — додав Іван Слободяник.

За даними асоціації "Укроліяпром", у березні-серпні 2021/22 маркетингового року експорт насіння соняшнику з України досяг небувалих обсягів та перевищив 1,6 млн тонн. Це в 10 разів більше, ніж у 2020/21 МР. За оцінкою асоціації, таке стрімке нарощування експорту насіння соняшнику є безпідставним і загрожує вітчизняним підприємствам, які виготовляють продукцію з доданою вартістю, — соняшникової олії та шроту.

Кризу поглиблює зниження експортних мит з 10% до 3,6%, що було передбачено угодою про вільну торгівлю України з Європейським Союзом. Як наслідок — понад 70% українського насіння соняшника імпортується саме до країн ЄС, де переробляється та продається далі в країни світу. Це створює Україні проблеми зі збутом готової продукції  олії і шроту — і вже поставило вітчизняних виробників на межу збитковості, повідомив директор "Укроліяпром" Степан Капшук.

"Коли у нас купили 1,6 млн т соняшнику, а це приблизно 700-800 тис. т олії, то Європа сказала, що їй наша олія не потрібна. А навіщо? Вона вже її сама зробила з нашого соняшника… Чому болгарські заводи повинні працювати і відправляти 140 тис. тонн шроту в Китай, виробленого з українського соняшника? Але це ж наш ринок", — заявив Капшук в інтерв’ю виданню UkrAgroConsult.

 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини