Головна Новини Бізнес економіка В Україні запускають стратегію доходів: чи дійсно зростуть податки
commentss НОВИНИ Всі новини

В Україні запускають стратегію доходів: чи дійсно зростуть податки

До 2030 року в Україні дійсно можуть зрости податки

8 січня 2024, 15:04 comments3582
Поділіться публікацією:

27 грудня уряд погодив "Національну стратегію доходів" (НСД) до 2030 року. Цей документ визначатиме, як держава буде жити наступні шість років та фінансувати свої потреби, зменшуючи залежність від партнерів. Один із пунктів, який звертає на себе увагу стосується змін, які будуть стосуватися підвищення податків.

В Україні запускають стратегію доходів: чи дійсно зростуть податки

Податки. Фото: з відкритих джерел

Зокрема, після змін у роботі ДПС держава перейде до підвищення податків. Стратегія передбачає низку кроків. Зокрема, заборону спрощеної системи оподаткування для юридичних осіб. Третю групу об'єднають з другою, а для юридичних осіб, які на ній перебувають, протягом трьох років будуть поступово підвищувати ставку податку до 18%. Надалі компаніям заборонять користуватися цією системою.

Варто очікувати підвищення ставок спрощеної системи для фізосіб-підприємців. Для ФОПів, які перебувають на другій і третій групах (а після реформи – на об'єднаній другій групі), запровадять диверсифіковані ставки – від 3% до 17% від доходу залежно від виду діяльності.

Відбудеться звуження першої групи спрощеної системи. Кількість видів діяльності, якими можна займатися на спрощеній системі оподаткування, звузять. Єдиний податок для першої групи переглянуть: замість фіксованої суми підприємці будуть платити відсоток від доходу. Ставки податку для "спрощенців" четвертої групи (агровиробники) підвищать, а базу оподаткування розширять. Це повинно стимулювати компанії переходити на загальну систему оподаткування.

Усіх "спрощенців" зобов'яжуть користуватися РРО та вести облік походження товарів.

Також слід очікувати запровадження прогресивної шкали оподаткування ПДФО: одна чи дві вищі ставки будуть застосовуватися до тієї частини доходу особи, яка буде перевищувати певний встановлений законом рівень. Розмір цих ставок, як і граничні розміри доходів, поки що не відомі.

Уряд планує провести реформа системи податкових пільг та знижок. Отримувати відшкодування сплаченого податку пропонують за витрати на самостійне поліпшення житлових умов, власну справу, лікування, освіту. Планується запровадження європейських правил оподаткування податком на прибуток підприємств (зокрема, щодо оподаткування роялті).

В планах – гармонізація законодавства про ПДВ з директивами ЄС. Зокрема – мінімізація пільг з ПДВ, гармонізація ставок та адміністрування цього податку. Підвищення акцизів на пальне, алкоголь, тютюнові вироби до мінімального рівня ставок, який діє в ЄС. Надалі держава вивчатиме міжнародний досвід запровадження акцизу на солодкі напої. Запровадження останнього планується з 2027 року. Підвищення ставки оподаткування екологічним податком викидів вуглецю (цей захід планується реалізувати після завершення війни).

Читайте також на порталі "Коментарі" - Кабмін пропонує нову Нацстратегію доходів: що привертає увагу і чи варто хвилюватися.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

SS

14 січня 2024, 15:09

Холопов продавайте может еще год просуществуете пока вас нахер не снесут.

SS

14 січня 2024, 15:07

Сказочные долбоебы мечтатели)))

Іванович

13 січня 2024, 19:11

Ощадбанк вже пропонує своїм вкладникам щомісячно повідомляти суму запланованих надходжень на наступний місяць - час повертатися миколі яновичу... А про прогресивний податок на розкрадання держбюджету де?!

Igor

11 січня 2024, 11:11

Почему то не могу найти план снижения уровня корупции до стандартов ЕС, или роста зп и уровня жизни как с втранах ЕС. Однобокое решение

Ірина

11 січня 2024, 08:44

Віктор, 100%

Віктор

9 січня 2024, 10:17

Дуже добре що ми робимо гармонізація законодавства про ПДВ з директивами ЄС" , але хотілось би щоб впроваджувалась гармонізація оплати праці, та дотримання законів з директивами ЄС, тоді була б повна гармонізація.


Новини