Головна Новини Бізнес економіка В Україні запустили додатки для торгівлі акціями: що потрібно знати, аби не втратити інвестиції
commentss НОВИНИ Всі новини

В Україні запустили додатки для торгівлі акціями: що потрібно знати, аби не втратити інвестиції

Українцям спростили доступ до західних фондових ринків - про запуск додатків для купівлі акцій іноземних компаній заявили шість банків та компаній

25 січня 2022, 10:40
Поділіться публікацією:

Українцям прочинили вікно у фондовий ринок. Уже шість українських банків та інвестиційних компаній анонсували запуск додатків у смартфонах, через які в Україні можна буде придбати акції будь-якої компанії світу. Учора, 24 січня, таку послугу, щоправда у тестовому режимі, запустив Монобанк. Тестування уже завершив і Альфа-банк. Про це повідомляє видання "Економічна правда", передає портал "Коментарі".

В Україні запустили додатки для торгівлі акціями: що потрібно знати, аби не втратити інвестиції

Як і через кого купити акції іноземних компаній. Фото з відкритих джерел

Тепер купити акції Аpple, Microsoft, Meta (Facebook), Pfizer, Tesla, Amazon та інших можна буде всього лише кілька разів клікнувши по екрану смартфону. Першопрохідцем у цій сфері став Альфа-банк. Тут у рамках акції до 1 березня не зніматиметься, навіть, комісія за купівлю акцій. Надалі банк братиме собі 0,4% за кожну операцію. Суть торгівлі полягає у тому, що сам банк купує певну кількість акцій за кордоном і просто перепродує їх своїм клієнтам. Оскільки законодавство забороняє торгівлю в іноземній валюті, то потенційні покупці усі ціни будуть бачити одразу у гривнях. Мінус цієї схеми у тому, що українці зможуть купувати лише ті акції, які встиг викупити банк. Але плюс у тому, що всі продажі відбуваються в Україні і не потрібно переказувати гроші на закордонні рахунки компаній. Також зазначимо про ще один момент — в Україні Нацбанк встановлює інвестиційний рейтинг, на який варто теж зважати, тому  якщо, до прикладу, акції компанії Tesla до нього не дотягнулись, то купити їх буде неможливо. 

Трохи за іншою схемою віднині працюватиме Монобанк. Для цього клієнтам фінустанови пропонують встановити окремий застосунок на смартфон - mono invest. Монобанк у цій схемі буде виступати посередником, користуючись послугами міжнародного брокера Exante. Слід знати, що купуючи акції через Монобанк, ви стаєте учасником міжнародних банківських операцій, а отже обмежуєтесь лімітом у 200 тисяч євро на рік. На більшу суму купувати акції не можна. Також потрібно буде показати походження цих коштів. Цього вимагає Нацбанк. Окрім того, при купівлі ви не одразу отримуєте право власності на ці акції. Вони лежатимуть на рахунку брокера закордоном, який зберігає їх на користь клієнта. Тому у випадку передачі спадку або банкрутства — це додасть клопоту. До 31 березня комісія за торгівлю встановлена на позначці 0,01% від суми операції, але не менше 0,01 долару, а вже з квітня ставку піднімуть до  0,3%, але не менше 1 долару.

Ще один важливий момент — це податки. За законом за інвестиційні доходи державі слід віддати 18% податку на доходи фізосіб та 1,5% військового збору. З дивідендів, отриманих на акції, платити доведеться менше – 9% ПДФО та 1,5% військового збору. Закон звільняє від подачі декларації, якщо на торгівлі акціями дохід був меншим 3 470 гривень.

Щодо попиту на такі послуги, то від час тестування у Альфа-банку у іноземні цінні папери інвестували близько 11 тисяч людей, а середній чек становив 8,6 тис гривень. Monobank отримав близько 240 тисяч заявок, а середній чек там очікують на рівні 1-2 тисяч доларів.

Раніше "Коментарі" писали про перспективні компанії: у чиї акції варто вкластися у 2022 




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини