Головна Новини Бізнес економіка В Україні заявили про цифровізацію митниці: чи зможуть технології подолати корупцію
commentss НОВИНИ Всі новини

В Україні заявили про цифровізацію митниці: чи зможуть технології подолати корупцію

На думку української влади - це необхідно для запобігання корупції

5 липня 2022, 21:46
Поділіться публікацією:

  Керівник українського Уряду Денис Шмигаль на конференції з питань відновлення України в швейцарському Лугано заявив, що в Україні проводять цифровізацію в різних сферах для запобігання корупції та анонсував реформу на митниці. За його словами, якщо люди не будуть контактувати зі службовцями на митниці, це прибере корупційні ризики.  Але чи допоможе цифровізація на митниці перемогти корупцію та навести лад? Що потрібно зробити Україні, аби перемогти корупцію на митниці? З цими запитаннями  портал "Коментарі" звернувся до експертів.

В Україні заявили про цифровізацію митниці: чи зможуть технології подолати корупцію

В Україні анонсували цифровізацію митниці (фото з відкритих джерел)

Цифровізація може призвести до поліпшення ситуації на митниці, але корупція – це ще й ментальність

Доктор права, адвокат Іван Ліберман не виключає, що цифровізація може призвести до поліпшення ситуації на митниці. Але не до повного знищення корупційних ризиків.

"Бо для повного знищення корупції на митниці необхідно максимально прибрати звідти людей. З будь-яких питань. Все, що можна, слід робити штучному інтелекту. А люди і ті самі тварини, (собаки) повинні просто допомагати йому, – вважає експерт. – Нам потрібна тотальна цифровізація країни як такої. Лише так можна подолати бюрократію та корупцію. Чиновницькі структури необхідно зменшувати відсотків на 70-80".

Корупція – це ще й ментальність, – пояснює Іван Ліберман. Вона має зникнути в голові у громадян. Коли вони за те, щоб щось прискорити, щось "вирішувати", перестануть пропонувати відповідальним особам гроші, коли самі нестимуть за це відповідальність – ситуація налагодиться. Але на це потрібен час.

"Слід враховувати також такий нюанс, – продовжує експерт. – У нас найчастіше все чудово прописують у законодавстві. Проте є така отруйна фраза як "крім…". І починається. "За винятком якихось категорій, груп, ситуацій…" і таке інше. Цей список можуть роздмухувати до нескінченності. В результаті цілком здорова ініціатива не дає очікуваного результату".

Мають бути зрозумілі правила гри для всіх учасників

Адвокат, кандидат юридичних наук, громадський діяч Сергій Войченко вважає, що цифровізація зможе дещо знизити ризики корупції. Але, на його думку, мають бути зрозумілі правила гри для всіх учасників. Щоб ця цифрова послуга реально спростила їх, а не ускладнила (коли, наприклад, доведеться наймати фахівців, які допоможуть розібратися в суті нововведень).

Також слід звернути увагу, що у нас боротьба з корупцією стала останнім часом більш вигідним (у грошовому сенсі) заняттям, ніж власне корупція. У нас мільярди гривень йдуть на САП, НАБУ, ВАКС, тоді як ці кошти значно важливіше перенаправити на протистояння російській агресії, на підтримку економіки. Тим більше, що результативність антикорупційних органів, м'яко кажучи, бажає кращого. При тому, що вони ще дублюють функції Генпрокуратури та ГБР", – зазначає експерт.

На його думку, мінімум контактів із чиновниками може дати позитивний ефект у боротьбі з хабарництвом. Але на митниці досить складні процедури. І без фізичної участі людей її діяльність неможлива.

"Той самий вантаж треба оглядати. І під час цього огляду, перевірки задекларованої в електронній формі інформації цілком можливі корупційні ризики, – пояснює Сергій Войченко. – Наприклад, ви задекларували, що ввозите в Україну авто зі США чи Європи, яке пережило ДТП, за 8 тисяч гривень або 8 тисяч доларів. Вказали, що там немає бампера, фар, ще чогось. А за фактом намагаєтеся протягти через кордон практично новий автомобіль. Митник під час огляду побачив, що дані у декларації не відповідають дійсності. Він має два варіанти: або він підтверджує зазначені вами дані (за певну плату), або ні. Як на цьому етапі допоможе цифровізація?

Перемогти корупцію на українській митниці можна лише повністю змінивши країну, упевнений експерт. Переформатувавши правила гри. Почавши реально карати всіх за кожне правопорушення. Незважаючи, на чини.

"Поки що ж у нас, як в оркостані (РФ) – який би набір запчастин не дали – виходить убоге "Жигулі". Хоч би які закони ми приймали – корупція процвітає", – резюмує Сергій Войченко.

Кожна нова оголошена реформа митниці відкидала її на роки 

Десятий голова Державної митної служби України, ексзаступник голови Державної фіскальної служби України Анатолій Макаренко зазначає:

"Протягом останніх десяти років кожна нова оголошена реформа митниці відкидала її на роки тому. Маючи динамічну та ефективну Митну Службу у 2010-му році, ми до 2022-го отримали імпотентну державну структуру з нікчемним інстуціональним статусом та таким самим управлінням".

На думку експерта, відсутність розумної державної програми збереження та розвитку митниці країни, нескінченні кадрові ротації її керівництва, засилля політичних "хотілок" практично знищили професійну митну справу.

"Говорю це абсолютно відповідально, – наголошує Анатолій Макаренко. – Якщо керівництво уряду має реальну та зрозумілу програму не чергової піар-реформи, а збереження та розвитку Митної Служби країни, я – "за". А якщо це черговий потік словослів'я з високих трибун та подальша руйнація митниці насправді, коментувати нема чого".

Нагадаємо, що "Коментарі" інформували про те, що Держмитниця запустила онлайн-сервіс для скарг.


 




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини