Головна Новини Бізнес економіка В Україні зростає кількість власників військових держоблігацій – НБУ
commentss НОВИНИ Всі новини

В Україні зростає кількість власників військових держоблігацій – НБУ

З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну Міністерство фінансів провело 23 аукціони з продажу військових облігацій

3 травня 2022, 10:51
Поділіться публікацією:

Минулого тижня 2,7 тисячі громадян та представників бізнесу придбали облігації внутрішньої державної позики (ОВДП). Таким чином кількість інвесторів в українські цінні папери зросла до 11,8 тисяч.

В Україні зростає кількість власників військових держоблігацій – НБУ

Про це повідомляє прес-служба Національного банку України (НБУ) з посиланням на дані Національного депозитарію, який за розпорядженням Міністерства фінансів України погасив ОВДП та виплатив суми погашення та доходів за облігаціями.

Зокрема, за інформацією Нацбанку, 27 квітня поточного року близько тисячі юридичних та фізичних осіб отримали 3,3 мільярдів грн від погашення першого випуску військових облігацій.

Частину цих грошей було повторно вкладено у нові військові ОВДП для подальшої підтримки України.

Загалом з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну Міністерство фінансів провело 23 аукціони з продажу військових облігацій.

Це дозволило залучити до держбюджету майже 50 мільярдів грн, 93,8 мільйона доларів США та 176,5 мільйона євро.

У НБУ наголошують, що найбільший портфель військових ОВДП сконцентрований серед банків, які є первинними дилерами.

З урахуванням погашення військових ОВДП у квітні, обсяг вкладень українських громадян та бізнесу у цінні папери травня 2022 року складає близько 3,5 мільярда гривень, 38,3 мільйона доларів США та 25,4 мільйона євро.

При цьому нерезиденти вклали до ОВДП понад 66 мільйонів грн.

Статистику Нацдепозитарію з військових облігацій на щотижневій основі Національний банк України почав публікувати 22 березня 2022 року.

Військові облігації – це державні цінні папери, які випускає Міністерство фінансів України.

Гроші від військових ОВДП скеровуються для забезпечення потреб Збройних сил України, а також на інші фінансові потреби держави в умовах воєнного стану.

Нагадаємо, вперше військові облігації Кабінет міністрів вирішив випустити ще на початку квітня 2014 року, коли розпочалися бойові дії на Донбасі.

Тоді уряд заявив, що військові ОВДП будуть випускатися для юридичних осіб на суму 1 мільярд гривень та для фізичних осіб на суму 100 мільйонів гривень.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини