Головна Новини Бізнес економіка Велика приватизація на старті: плюси та мінуси – до чого вже зараз підштовхують Україну
commentss НОВИНИ Всі новини

Велика приватизація на старті: плюси та мінуси – до чого вже зараз підштовхують Україну

Експерти розклали по поличках позитивні та негативні сторони великої приватизації під час війни

8 серпня 2022, 17:24 comments1997
Поділіться публікацією:








З 1 вересня в Україні стартує, анонсована президентом та урядом велика приватизація. Чи не ризиковано під час війни відкривати велику приватизацію і тим більше на тих умовах, які запропоновані законом? Чи є сенс у такий спосіб намагатися наповнити бюджет, коли великі інвестори та бізнесмени можуть диктувати державі Україна свої умови та правила, адже в нашій країні війна. Чи не надто великий ризик залишитися без об'єктів, без робочих місць, без нічого. Чи все ж таки є сенс зараз, поки ще не пізно, спробувати продати інвесторам ті об'єкти, які, перебуваючи в державній власності, просто руйнуються і стають збитковими? З цього приводу своєю думкою під час дискусії "Інвестиції в Україну під час війни: чи готові інвестори фінансувати економіку воєнного часу" на платформі "Коментарі" висловилися експерти.

Велика приватизація на старті: плюси та мінуси – до чого вже зараз підштовхують Україну

Приватизація. Фото: з відкритих джерел

Ми маємо трохи почекати і закінчити війну, і лише тоді займатися приватизацією

Народний депутат "Слуги народу", член Комітету з питань податкової, митної політики та фінансів Євген Петруняк вважає, що, м'яко кажучи, ризиковано в тих умовах, які є зараз відкривати велику приватизацію. Тим більше, на тих умовах, які запропоновані законом.

"Завданням приватизації є не так отримання додаткових фінансів до бюджету, як створення нових робочих місць, залучення інвестицій і надалі це є сплата податків і наповнення бюджету. Якщо ми, наприклад, продали якийсь один об'єкт, то це не є ні економічно обґрунтованим, ні позитивним для бюджету, ні корисним для інтересів держави. Через це, на сьогодні, всі іноземні інвестори і, за великим рахунком, наші люди, які мають гроші і можуть у рамках великої приватизації розглядати покупку того чи іншого об'єкта, розуміють, що наша держава перебуває в таких умовах, коли вони можуть диктувати свої умови та правила", – зазначив нардеп.

Він додає, відповідно, якщо ми відкриваємо ринок для таких недобросовісних інтересів, ми ризикуємо залишитися ні з чим.

Євген Петруняк нагадав, що ми у своїй історії вже могли бачити такі ситуації, коли великі, навіть відверто ворожі корпорації Російської Федерації скуповували в Україні величезні об'єкти.

"Той самий Львівський автобусний завод. Був куплений російською компанією. Росіяни купили цей завод і одразу закрили. Для чого? Для того, щоб усунути конкуренцію, а купити наше підприємство для росіян – копійки. Такі гроші абсолютно ніякої погоди не роблять, але вони прибрали конкурента. Вони вдарили по нашій економіці. Тому говорю, що я не був прихильником, я не голосував за цей законопроект. Я вважаю, що сьогодні ми маємо трохи почекати та закінчити війну і вже тільки тоді займатися приватизацією, запускати малу та велику приватизацію справді як засіб для інвестицій у нашу економіку", – резюмував нардеп.

Не можна відкладати реформування України на потім

Засновник наглядової ради EFI GROUP, співзасновник українського інституту майбутнього Ігор Ліски трохи інакше дивиться на ситуації щодо великої приватизації під час війни.

"Я сам із Луганська. Для багатьох повномасштабна війна почалася 24 лютого, але для мене вона почалася 8 років тому, коли я там залишив і почав все з нуля. І я скажу, можливо, трохи цинічну мову, але давайте на хвилинку уявімо собі, що війна не закінчиться цього року і не закінчиться вона наступного року і найближчі п'ять років вона також триватиме, а можливо й сім чи вісім років... А ми все чекатимемо на перемогу, щоб розпочати велику приватизацію", – зазначив експерт.

Ігор Ліски зазначає, якщо ми зараз не почнемо реформувати Україну, якщо ми саме зараз не думатимемо, як будувати нові підприємства, якщо ми вже зараз не думатимемо, як робити з неефективних підприємств ефективні, то нічим добрим це для нас не закінчиться.

"Можна сказати, що з тисяч підприємств, які ми збираємося приватизувати лише одне, є незбитковим – це ОДХК "Титан". Я можу посперечатися, що наступного року держава і це підприємство угробить", – зазначив Ліскі.

На його думку, головна перемога зараз у тилу, чи витримає Україна економічно, чи зможемо ми купувати дизель для наших танків, чи зможемо ми купувати снаряди, чи зможемо ми платити зрештою зарплату нашим військовим.

"Один місяць ми не заплатимо зарплату військовим і все… Яскравий приклад, ми довго боролися за порти в Бердянську, Херсоні, казали, що їх не потрібно приватизувати і питання: що ми зараз робимо, коли їх захопили і що зараз чекати, якщо ми їх ніколи не повернемо", – підсумував експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Росія відхрестилася від бажання провести "референдуми" на окупованих територіях.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини