Головна Новини Бізнес економіка Відбудова України після війни: яким чином і в які терміни вона відбуватиметься
commentss НОВИНИ Всі новини

Відбудова України після війни: яким чином і в які терміни вона відбуватиметься

В Україні після війни розпочнеться відбудова житлового фонду та інфраструктури

15 березня 2022, 17:40 comments1773
Поділіться публікацією:

Раніше президент Володимир Зеленський повідомляв, що поставив завдання перед Кабінетом міністрів щодо розроблення спеціальної державної програми відбудови України. Всі українські населені пункти, які були пошкоджені в результаті обстрілів російських окупантів, будуть відбудовані після війни. Для кожного міста, яке було обстріляне, уряд розробить спеціальну державну програму його відбудови.

Відбудова України після війни: яким чином і в які терміни вона відбуватиметься

Фото ілюстративне / Pixabay

Як повідомили в Мінрегіоні 15 березня, ініційовано створення Міжвідомчої робочої групи з питань членства України в Банку розвитку Ради Європи. Саме ця інституція допоможе відбудувати житловий фонд, який було зруйновано внаслідок війни. Саме членство України в БРРЄ сприятиме розробленню житлових програм, участі у міжнародних інвестиційних проєктах, залученню іноземних інвестицій для забезпечення житлом українців. Таку думку висловив міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов.

Депутат Львівської міської ради, кандидат економічних наук Юрій Гринів розповів порталу "Коментарі", як відбуватиметься відбудова житлових будинків та інфраструктурних об'єктів після завершення війни. На його думку, відбудова буде проходити в декілька етапів.

Спочатку треба провести оцінку всього, що було зруйновано: комунальної інфраструктури, промислової, потім вже житлового та приватного сектора. Після оцінки збитків почнеться підготовка проектів, документацій, проведення закупівель, проведення тендерів та перехід до безпосередньо будівельних робіт на територіях, які постраждали від війни.

Щодо фінансування відбудови, то Юрій Гринів вважає, що кошти надходитимуть через цільові фонди, які вже створені урядом та з інших джерел.

"Крім того, будуть залучатися інвестори. Я дуже сподіваюся, що Євросоюз та інші країни будуть нам в значній мірі допомагати. Також ще є заарештовані кошти резервного фонду російського державного банку, інше російське майно, яке буде арештовуватися судами та реалізовуватися, а потім передаватися (кошти від продажу арештованого майна — ред.) на нашу відбудову. Я читав багатьох експертів — вони вважають, що реальне відновлення інфраструктури при правильній його реалізації можна здійснити за 3-4 роки", — наголосив експерт.

Міністр Олег Немчінов розповів в ефірі "Говорить Україна" про програму відновлення країни після війни.

"Крім завдань, які озвучив президент для уряду й планів відбудови, є наразі короткострокові плани щодо релокації підприємств, переорієнтації деяких підприємств, допомоги бізнесу, який через бойові дії не може сплачувати заробітну плату працівникам, платити податки. Уряд працює над цим", — говорить міністр.

Щодо можливості будівництва нового житла для громадян, які втратили житло, Олег Немчинов уточнює, що над цим уже йде робота.

"Міністерство регіонального розвитку готує пропозиції щодо того, як оцінювати пошкодження будинку: чи підлягає будинок ремонту чи ні, можна в ньому проживати чи ні. Якщо будинок буде відновлюватися, то, звісно, за умови, що він буде модернізований. Якщо потрібно буде будувати, ми будемо будувати", — наголосив чиновник.

Крім прямих збитків від війни є ще непрямі: заміновані поля, знищені заповідники, зруйновані пам'ятки архітектури, музеї, пошкоджені об'єкти, що становлять загрозу забруднення зовнішнього середовища. Мінекології почало підготовку до оцінювання збитків для зовнішнього середовища.

Як повідомляв портал, у мережі показали, на що окупанти перетворили Охтирку на Сумщині.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини