Головна Новини Бізнес економіка Відмова від українського зерна та скасування арешту сирійського судна: про що може говорити така поведінка Лівану
commentss НОВИНИ Всі новини

Відмова від українського зерна та скасування арешту сирійського судна: про що може говорити така поведінка Лівану

Проблеми з агропостачанням – це саме те, що хоче спровокувати росія – Сергій Биков

9 серпня 2022, 11:58 comments1601
Автор:
avatar

Денис

Поділіться публікацією:

Посольство України в Лівані повідомило, що місцевий покупець відмовився прийняти суховантажне судно Razoni, яке перевозить українське зерно (з Одеси до ліванського порту Тріполі), пославшись на більш ніж п'ятимісячну затримку з доставкою. А незадовго до цього Ліван скасував арешт сирійського судна із викраденим росіянами українським зерном. Про що говорить така поведінка Лівану? Що слід робити Україні?

Відмова від українського зерна та скасування арешту сирійського судна: про що може говорити така поведінка Лівану

В Лівані відмовилися від українського зерна (фото з відкритих джерел)

Голова Інституту публічної політики та консалтингу (ІНПОЛІТ), політичний консультант Сергій Биков розмірковує так:

"Проблеми з агропостачанням – це саме те, що хоче спровокувати росія, коли блокує вихід українських балкерів із портів. Відмова приймати зерно замовником пов'язана з термінами постачання без провини України, що зрушилися (як держави в цілому, так і зернотрейдера зокрема). Через війну було банально небезпечно виходити судну та його могли потопити російські окупанти. Це форс-мажорні обставини, які чітко регламентовані морським правом.

Наразі, зазначає експерт, необхідно оперативно знайти нового покупця кукурудзи з Razoni, щоб судно знову пішло на завантаження в український порт.

"Українська кукурудза та інша агропродукція мають великий попит на Близькому Сході та в Африці, тому і проблем з їх збутом не повинно виникнути", – упевнений Сергій Биков.

Політтехнолог, співзасновник Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький вважає, що ситуація говорить про те, що не все так однозначно у світі. А також про те, що Ліван не в кращій економічній ситуації. І за певні ресурси Росія цілком може чинити такі підлості проти України навіть на Близькому Сході. До того ж, зазначає експерт, Ліван зазнає сильного впливу Ірану. Можливо, це також якось зіграло.

"Втім, не обов'язково у тому, що відбувається, є російський чи іранський слід, – наголошує Олексій Голобуцький. –– Не виключено, що замовник справді вже придбав ті обсяги зерна, які раніше мав намір отримати від України. І йому не потрібно більше. Адже реально п'ять місяців затримки було, хоч і через форс-мажорні обставини".

Чи не візьмуть ці – візьмуть інші. Зерно точно не пропаде, упевнений експерт. Наше завдання – знайти покупця. І він невдовзі знайдеться, прогнозує Олексій Голобуцький.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Иван

9 серпня 2022, 13:04

Хе-хе )))


Новини