Головна Новини Бізнес економіка Відомство Геннадія Пліса виявило порушення в розтратах «ковідного фонду» при «Великому будівництві»
commentss НОВИНИ Всі новини

Відомство Геннадія Пліса виявило порушення в розтратах «ковідного фонду» при «Великому будівництві»

У Держаудітслужбі заявили, що кошти Спеціального фонду з боротьби з коронавірусом були використані з фінансовими порушеннями

23 квітня 2021, 20:36
Поділіться публікацією:

Як повідомляє "Прямий", Державна аудиторська служба України, яку очолює перепризначений нещодавно Геннадій Пліс, за підсумками перевірки використання коштів Спеціального фонду з боротьби з коронавірусом у 2020 році виявила фінансові порушення на суму 406,8 млн грн, при цьому ці порушення призвели до втрат фінансових і матеріальних ресурсів на суму 114,4 млн грн.

Відомство Геннадія Пліса виявило порушення в розтратах «ковідного фонду» при «Великому будівництві»

Держаудітслужба. Фото з відкритих джерел

За даними видання, служба також виявила проблемні питання та недоліки при використанні коштів фонду, які вплинули на ефективне і результативне використання 25 млрд 624,8 млн грн.

Аудит використання коштів "ковідного фонду", згідно з меморандумом України і Міжнародного валютного фонду, потрібно було провести до кінця березня 2021 року. Результати, отримані в ході аудиту, показали використання коштів фонду в розмірі 44 млрд 494,2 млн грн, що становить 66,9% від загальної суми використаних коштів (66 млрд 525,3 млн грн).

Загальний же обсяг спецфонду станом на 31 грудня 2020 року склав 80 млрд 913,8 млн грн, а виділено з нього після відповідних постанов Кабінету міністрів було 78 млрд 427,7 млн грн. Всього Держаудітслужба і її територіальні органи провели 962 заходи державного контролю, з яких 4 державних фінансових аудити, 280 ревізій, 457 перевірок закупівель та 221 моніторинг процедур закупівель.

Як пише "Прямий", встановлено, що 830 процедур закупівель проведено з процедурними порушеннями, з яких в 182 випадках такі процедурні порушення вплинули на результати закупівель на загальну суму 31 млрд 846,4 млн грн. За даними видання, замовники не відхилили учасників торгів, пропозиції яких не відповідали вимогам тендерної документації, і нібито неправомірно вибрали таких учасників переможцями торгів.

Заходи держфінконтролю також виявили факти невиконання замовниками вимог пункту 4 Порядку №225 (зокрема, не були дотримані принципи максимальної економічності та ефективності використання коштів). Через що, повідомляє "Прямий", неефективно використані кошти фонду на суму 273,5 млн грн.

Крім цього, деякі замовники не врахували, що операції з придбання окремих товарів, робіт і послуг за рахунок коштів фонду звільняються від сплати ПДВ, через що переплата склала 1,2 млрд грн.

Також повідомляється про випадки неякісного виконання підрядниками умов укладених договорів. Зокрема, пише "Прямий", була завищена вартість виконаних ремонтно-будівельних робіт, що призвели до втрат фінансових ресурсів на 78,9 млн грн. Крім того, як зазначає видання, нібито документально не підтверджено дотримання виконавцем робіт (постачальником товарів / послуг) термінів виконання 26 договорів і не дотримано гарантії переможцями за 5 договорами.

Відзначимо, що в квітні 2020 року в бюджеті створили Фонд боротьби з коронавірусом. У червні Верховна Рада проголосувала за зміни до держбюджету, дозволивши таким чином витрачати кошти з фонду на ремонт доріг в рамках програми "Велике будівництво".

Як повідомлялося, експерт вказав на ризики при будівництві першого платного автобану в Україні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини