Головна Новини Бізнес економіка Відразу три українські компанії опинилися в світовому рейтингу Pharma
commentss НОВИНИ Всі новини

Відразу три українські компанії опинилися в світовому рейтингу Pharma

Українські фармакологічні заводи оцінили в 1,6 мільярда доларів

2 листопада 2020, 10:00
Поділіться публікацією:

Відразу 3 українські фармацевтичні підприємства опинилися в міжнародному рейтингу найбільших фармкомпаній світу "The Pharma 1000". Світовий топ створений за версією консалтингової фірми Torreya Capital LLC (США), повідомляє Цензор.НЕТ.

Відразу три українські компанії опинилися в світовому рейтингу Pharma

Фармкомпанії України. Фото: Дело.Ua

Українські заводи оцінили в 1,6 мільярда доларів. Це приблизно вдвічі менше вартості угорської компанії Gedeon Richter і у 2,5 раза — польської Polpharma.

Одне з українських підприємств — "Фармак" — увійшло в список найбільших фармвиробників Східної Європи. Воно зайняло 14-ту позицію з 18-ти. "Фармак" оцінили в 756 мільйонів доларів. У глобальному рейтингу це підприємство знаходиться на 659 місці. За підсумками 2019 року компанія займала 529 рядок. Падіння відбулося через глобальне зростання частки біофарми, яка проводить дослідження на основі великих молекул, за рахунок компаній, орієнтованих на малі молекули.

Другий за вартістю український виробник — Arterium. Він знаходиться на 838 позиції в загальному рейтингу. А його оціночна вартість — 483 мільйони доларів. Третім представником України в топ-100 стала компанія "Дарниця". Вона, за даними дослідження, коштує 360 мільйонів доларів. У 2019 обидві компанії не брали участі у світовому рейтингу.

Відзначимо, що деякі експерти вважають, що дані рейтингу мають умовний характер.

"Ймовірно, що рейтинг за критерієм вартості фармацевтичних компаній формується на основі публічної інформації. Але для застосування, наприклад, методів дохідного підходу недостатньо однієї звітності, а розрахунок вартості на основі тільки звітності — дуже приблизний", — говорить директор компанії з оцінки активів "Канзас Ріал естейт" Людмила Клоченок.

Також в експертів є й інші питання по українському бізнесу. Наприклад, як оцінювали групу Arterium, в яку входять кілька окремих підприємств, і "Дарницю", по яких не вказані показники чистого прибутку або EBITDA. Помітили експерти і невідповідність в представлених даних, наприклад, в співвідношенні вартості компаній і їхнього доходу: якщо по "Фармак" цей показник дорівнює 3,2, то за двома іншими 3,6. Один зі співрозмовників видання припускає, що або була занижена вартість одного підприємства, або завищена двох інших.

За представленими даними можна визначити мультиплікатор до EBITDA, який використовується для оцінки. Він дорівнює 14 при середньому значенні по галузі 10. Це говорить про інвестиційну привабливість, на думку дослідників, української фармацевтики, де темпи зростання вищі за середньоєвропейські.

Водночас фахівці сумніваються, що українські фармпідприємства можна продати за заявленою вартістю.

"За останні роки у нас закрилися 100 банків — хто захоче вкладати в державу, де люди бояться розміщувати депозити?" — цікавиться екс-глава Фонду державного майна України Олександр Бондар.
"Через обмеженість і високу конкуренцію на українському ринку медпрепаратів, де частка однієї компанії в 10% — це практично недосяжна мета, єдина можливість наростити продажі полягає в розвитку експорту. Але пандемія супроводжується спадом економіки, проблемами з сировиною і порушеннями логістичних ланцюжків. Окремі країни закрилися для України. Є високі бар'єри виходу на високоприбуткові ринки. Тому купувати активи у нас готові завжди, але зі значним дисконтом", — пояснив він.

Експерт навів приклад спиртових заводів, попит на які високий, як і на фарму, але які продаються менш ніж за 2 мільйони доларів за об'єкт.

Керівники українських фармпідприємств раніше вже озвучували вартість своїх активів. "Фармак" оцінює себе від 850 мільйонів до 1 мільярда доларів. За "Дарницю" незалежні експерти давали понад 400 мільйонів доларів, а власники були готові розглянути пропозиції про продаж бізнесу більш ніж за 700 мільйонів доларів.

Раніше "Коментарі" розповідали про те, скільки доз вакцини від коронавірусу зможуть виробляти українські фармкомпанії.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини