Головна Новини Бізнес економіка Високооплачуваний менеджмент не врятував: у Нафтогазі допустили технічний дефолт
commentss НОВИНИ Всі новини

Високооплачуваний менеджмент не врятував: у Нафтогазі допустили технічний дефолт

"Нафтогаз України" просить власників євробондів перенести на два роки виплати купонів та погашення $350 млн боргу з відсотками

16 липня 2022, 13:50 comments1619
Поділіться публікацією:

Нафтогаз фактично допустив технічний дефолт, активувавши прохання про реструктуризацію свого валютного боргу. При цьому важливо згадати, що гроші залучалися Нафтогазом на зовнішніх ринках під кілька потенційно прибуткових проектів: закачування газу до сховищ за низькою літньою ціною з метою продажу за високою "зимовою" ціною; нарощування власного видобутку газу. Потенційно, на кожному проекті Нафтогаз мав отримати 2-3 обороти, тобто витрати окуповувалися в кілька разів. Можна було й заробити і погасити всі борги. У результаті – дефолт, хай і технічний. Як передає портал "Коментарі", про це у Facebook пише економіст, фінансовий аналітик Олексій Кущ.

Високооплачуваний менеджмент не врятував: у Нафтогазі допустили технічний дефолт

Нафтогаз. Фото: ua.depositphotos.com

"Заповнені на третину сховища газу та наближення складної зими, падіння, а не зростання видобутку газу, 1,5 млрд м куб технологічних втрат газу, що зник у факелах на 20 млрд грн, майже 50 млрд грн, вбуханих у буріння, втрата транзиту газу наполовину ще війни. На тлі астрономічних бонусів та зарплат керівників. Середня зарплата центрального офісу в 200 тис. грн. Наразі розкрито причину законопроектів щодо дотування Нафтогазу з держбюджету на 260 млрд грн", – зазначив економіст.

Він додає, дефіцит, а просто "дірка" в 7 млрд доларів утворилася як епічний результат реформ: не впоралися із завданням налагодити транзит, видобуток. Маємо куплений на ціновому піку влітку 2019 року газ, недозавантаження сховищ влітку 2021 року та необхідність купувати наддорожчий газ влітку 2022 року.

Олексій Кущ звертає увагу на один цікавий момент – усі керівники Нафтогазу, автори "реформ" — у минулому або дрібні клерки того ж НАКу або комерсанти середньої руки з ринку газу.

"Вони заробили багато грошей, втратили величезний шанс на успіх довіреного ним проекту і після відходу залишилися такими ж дрібними клерками та середніми комерсами, лише з дуже великими грошима, здертими зі звичайного українця через тариф на газ та тепло. Хоча деякі з них ще продовжують реформи у Нафтогазі. І це лякає", – резюмував експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — російська ракета потрапила до цивільного об'єкту – Одеса у чорному диму: подробиці.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Iван

17 липня 2022, 01:13

Западные благодетели пришли за долгами...


Новини