Головна Новини Бізнес економіка Виведення грошей в РФ та фінансові оборудки: чим займається Банк Альянс в Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Виведення грошей в РФ та фінансові оборудки: чим займається Банк Альянс в Україні

Банк Альянс, який пов'язують з Дмитром Фірташем, є фігурантом тисяч справ в Україні

26 червня 2023, 20:40
Поділіться публікацією:








23 червня 2023 року президент України Володимир Зеленський провів засідання РНБО, одним з питань порядку денного якого стало реформування судової гілки влади.

Виведення грошей в РФ та фінансові оборудки: чим займається Банк Альянс в Україні

Банк Альянс в Україні (фото з відкритих джерел)

"Продовжуємо судову реформу в тісній співпраці з ЄС. Посилюємо відповідальність за корупцію в системі правосуддя. Окремо опрацьовуємо механізм для захисту в судах іноземних та внутрішніх інвестицій", — наголосив президент.

З ракурсу необхідності реформування державних інституцій, лад в яких можливо навести за умови ефективності правоохоронної та судової системи, "Апостроф TV"  у своєму розслідуванні  наводить приклади нездатності державних інституцій притягти до відповідальності посадових осіб Банку "Альянс" та зупинити дії щодо нанесення шкоди державі.

Вже багато років поспіль як Нацбанк так і правоохоронні органи фіксують численні порушення, в діяльності  Банку Альянс, який було створено бізнесменом Фірташом ще в 1992 році, але далі  фіксації таких порушень справа не пішла.

Банк Альянс є фігурантом тисяч справ в Україні, неодноразово ставав фігурантом справ СБУ, Генпрокуратури та НАБУ щодо відмивання і виведення коштів на користь бенефіціарів в рф. Ще в  2014 році СБУ підозрювало банк у здійсненні конвертаційних операцій та фінансуванні тероризму на території, так званих, ЛДНР. Зокрема, в грудні 2014 року представники  СБУ запідозрили що в банку "Альянс" працює великий конвертаційний центр з оборотом до 600 мільйонів гривен. Тоді,  в ході проведення обшуку було вилучено  печатки установ і підприємств так званих ЛДНР і контакти, через які могло відбуватись фінансування тероризму. Втім про жодні результати розслідування у цій справі не відомо до сьогодні.

Не зважаючи на продаж у 2015 році Банку наближеному до Ахметова бізнесмену Олександру Сосісу, банк і надалі через оборудки з державними коштами продовжив обслуговувати бізнес-структури Фірташа.

Так, за даними Генпрокуратури, через банк  Альянс у 2017-2018 роках керівництвом облгазів Фірташа за участю азотних підприємств олігарха незаконно виведено з “Нафтогазу” понад 4 млрд грн.  Але і ця справа не завершена правоохоронними органами та так і залишилась без уваги Нацбанку.

У 2019-2020 роках Генпрокуратура та НАБУ  підозрювали банк “Альянс” в оборудках щодо виведення з України до Росії платіжною системою “Глобалмані” понад 6,5 млрд грн, а це — близько 260 млн доларів США. Оскільки “Альянс” виступав розрахунковим банком та емітентом електронних грошей “Глобалмані”, він міг бути причетним до фінансування російських терористів на Донбасі.

Справу цю Національна поліція розслідувала у 2021 році, але знову слідство не призвело до жодних результатів, та й Національний банк України не зацікавився такими оборудками.

Як зазначено в розслідуванні видання  Luxembourg Gerald після початку повномасштабного вторгнення рф в Україну, за даними джерела в НБУ, номінальний власник банку, якому належить мажоритарний пакет акцій банку, Олександр Сосіс виїхав з України, забравши з собою 8 мільйонів доларів готівкою – майже все, що було в центральному сховищі банку, а Голова правління "Альянсу" Юлія Фролова  начебто вже півтора року так само пебуває за кордоном

Попри усі факти, що до сих пір так і не отримали остаточної правової оцінки з боку держави, фінустанова продовжує працювати, маючи можливість використовувати гроші держави та вкладників.

Так, Національний банк України продовжує надавати банку "Альянс" багатомільярдні кредити рефінансування. Лише у вересні 2022 року НБУ видав "Альянсу" кредит у розмірі 1, 923 млрд грн.

Таким чином, станом на червень 2023 року без відповіді залишаються питання, чому правоохороні органи не "помічають" діяльність банку "Альянс", коли будуть завершені кримінальні справи, фігурантом яких є Банк Альянс, та чому Національний Банк України не здійснює перевірку фактів, викладених в журналістських розслідуваннях. 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини