Головна Новини Бізнес економіка Війна РФ проти України не стала катастрофою для економіки ЄС - The Economist
commentss НОВИНИ Всі новини

Війна РФ проти України не стала катастрофою для економіки ЄС - The Economist

Незважаючи на війну та енергетичну кризу, економіка Єврозони виявилася надзвичайно стійкою.

24 лютого 2023, 17:27
Поділіться публікацією:

Газ зараз дешевший, ніж був напередодні конфлікту, після різкого зростання цін минулого літа. Уряди не були змушені нормувати енергію, як побоювалися спочатку, частково завдяки не по сезону теплій погоді. Загальна інфляція, досягнувши в жовтні рекордних 10,6%, падає. Про це пише The Economist. 

Війна РФ проти України не стала катастрофою для економіки ЄС - The Economist

Фото: https://www.gettyimages.com/


Як зазначає видання, промисловість не обвалилася через вартість палива. У Німеччині виробництво енергоємних заводів скоротилося тільки вп’ятеро після початку війни, оскільки імпорт замінив внутрішнє виробництво. А загальне виробництво до кінця року впало лише на 3%, що відповідає тенденції до пандемії. 


“Економічна стабільність утримує людей на робочих місцях. Кількість працюючих у всьому блоці знову зросла в четвертому кварталі 2022 року. Рівень безробіття є найнижчим з моменту появи євро в 1999 році; в опитуваннях фірми вказують на бажання залучати нових працівників. А робота змушує людей витрачати гроші. Незважаючи на високі ціни на енергоносії, у другому та третьому кварталах 2022 року споживання додало піввідсотковий пункт до квартального зростання”, — йдеться у статті. 


Основна причина того, що домогосподарства перенесли енергетичний шок — урядова фінансова допомога. Нині постає питання: як довго вона триватиме. 


“Домогосподарства почали затягувати гаманець у четвертому кварталі 2022 року. В Австрії та Іспанії… споживання сповільнило квартальне зростання на відсотковий пункт. Роздрібна торгівля в єврозоні в грудні впала на 2,7%, порівняно з попереднім місяцем. Цього року будуть скасовані державні подачки та обмеження цін. Споживання може стати проблемою”, — припускає видання. 


Тим часом інфляція стабілізується. Утім потужний ринок праці в Європі може посилити інфляцію. Високі ціни та нестача робочої сили, яка, швидше за все, посилюватиметься з виходом людей похилого віку на пенсію та скороченням числа молоді в середовищі робочої сили, що підвищує вимоги до оплати праці. У Нідерландах зарплати зросли на 4,8% у січні, порівняно з роком раніше після зростання лише на 3,3% у 2022 році та на 2,1% у 2021 році. Профспілки державного сектора Німеччини погрожують новими страйками. Вони хочуть колосального підвищення на 10,5%, що може задати тон для товаришів в інших місцях.


Індекс споживчих цін, без урахування продуктів харчування та енергоносіїв, зріс на 7% за рік до січня. У Європейського центрального банку лишається мало вибору, окрім як підтримувати високі процентні ставки. Ринки очікують, що влітку вони зростуть з 2,5% до 3,7%. Таким чином, фінансування компаній і домогосподарств стане дорожчим, що вдарить по інвестиціях, припускає ЗМІ.





Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини