Головна Новини Бізнес економіка Війна та санкції б'ють по економіках України та Росії: хто врешті-решт вистоїть
commentss НОВИНИ Всі новини

Війна та санкції б'ють по економіках України та Росії: хто врешті-решт вистоїть

Після війни в Україну можуть ринути величезні інвестиції, це спровокує економічний бум. Російська ж економіка буде виснажена та розтоптана

25 березня 2022, 22:10 comments1234
Поділіться публікацією:

Розпочався другий місяць відкритого російського вторгнення до України. Які головні економічні висновки та прогнози можна зробити – щодо України та Росії? Видання "Коментарі" із цим питанням звернулося до експертів.

Війна та санкції б'ють по економіках України та Росії: хто врешті-решт вистоїть

Зруйнований будинок. Фото: з відкритих джерел

Найбільше нам важлива зупинка російських підприємств ВПК

Заступник директора Інституту розвитку інновацій (INTENS) Артем Петренко наголошує, що Росія свідомо веде війну на знищення українського народу, нашої військової та громадянської інфраструктури.

"Війна йде на виснаження людського та економічного потенціалу. Помилково думати, що російське керівництво не розуміє, що робить. Україна отримує величезні економічні збитки. Прямі збитки від руйнувань складно порахувати, бо вони щодня зростають, а всі підрахунки є дуже приблизними. Наприклад, вони не враховують тисячі, якщо не десятки тисяч дрібних та середніх підприємств, безліч пошкоджених ниток газопроводів, теплотрас, майна водоканалів, міського, комерційного та приватного транспорту та багато іншого", – пояснює експерт.

Але найважливішим, наголошує він, є загроза втрати людей. Саме люди є нашим головним багатством та ресурсом.

"Людей знищують. А частина тих, хто поїхав, згодом не захочуть повернутися, – прогнозує Артем Петренко. – Війна може затягтись. А після її остаточного завершення потрібно буде наново відбудувати цілі міста – житлові будинки, школи, садочки, лікарні, супермаркети, заводи та фабрики. До третини виробничого потенціалу ми можемо втратити цього року через прямі руйнування або зупинку. Втрати ВВП також триватимуть на кілька років уперед".

Але з Україною все більш-менш зрозуміло. Нам буде дуже важко, але ми вистоїмо – допомога світу продовжує наростати, зазначає експерт. Найважливіше зараз, на його думку, щоденне посилення санкцій для скорочення економічного потенціалу Росії. Щоб та не могла продовжувати війну.

"Звичайно, санкції для РФ будуть нищівними. Але дуже поступово, – пояснює Артем Петренко. – Дефіцит товарів поки що проявляється повільно. Товарні запаси все ще дають змогу російським громадянам не відчувати всієї глибини санкційних наслідків. Відхід іноземних компаній із РФ вже призвів до втрати близько 90-100 тис. робочих місць. Але обвал імпорту зупиняє місцеві виробництва. Опитування вже показують, що кожна п'ята російська компанія скоротила чи відправила у відпустку своїх працівників".

За словами експерта, важливо щодня продовжувати тиск, щоб швидше йшли міжнародні компанії, що залишилися, і припиняли свої поставки в РФ.

"Яскравий приклад – французький автовиробник Renault, який довго думав, чи закривати своє виробництво у Росії. Після величезного тиску компанія таки прийняла правильне рішення. На жаль, цей процес затягнеться на кілька місяців. Наростання впливу цього догляду та обрізання значної частини імпорту в Росію розтягнеться до осені. Десь ще залишаються товарні запаси, а десь виробництво чи імпортне постачання буде згорнуто поступово", – прогнозує експерт.

Він зазначає, що є нові позитивні сигнали: окремі китайські компанії почали заявляти про зупинення інвестиційних проектів у Росії, посилаючись на рекомендації свого уряду.

"Це означає, що Китай почав краще розуміти економічні ризики для себе від цієї війни і вже намагається їх мінімізувати", — наголошує заступник директора INTENS.

Вплив санкцій, продовжує він, розповзається на всіх ринках. Інвестори починають розуміти сумність перспектив. Близько 40% будівельних компаній Росії почали заморожувати свої проекти у всій країні.

"Росіяни почали розуміти, що до кінця року через дефіцит запчастин і неможливість сервісу може обвалитися авіасполучення з віддаленими регіонами Росії. Йдеться про Якутію, Комі, Камчатку, Чукотку, Магаданську та Іркутську області, Хабаровський край та деякі інші, – перераховує експерт. – Туди літають переважно регіональні літаки Ан-24 та Ан-26, які можуть сідати на місцевих аеродромах. Там часто немає ні нормальних автомобільних, ні залізниць".

Але найбільше нам важлива зупинка російських підприємств ВПК, наголошує Артем Петренко. Саме тому слід посилювати санкції проти всіх складових імпорту технологій для продукції подвійного призначення. І російські оборонні підприємства поступово починають згортати своє виробництво.

"Ще нам важливе якнайшвидше скорочення доходів російського бюджету. Ключове тут – прискорення скорочення покупки російських енергоносіїв. Нещодавно США домовилися із ЄС поставити додаткові 15 млрд. кубометрів скрапленого газу. Але цей процес все одно затягнеться на кілька років, вважає експерт. – Хоча ми вже бачимо певні позитиви. Наприклад, затримують виплати у російській армії та інших силових структурах. Це ще більше погіршує моральний дух окупантів. Але треба посилювати санкційний тиск і наближати перемогу добра над абсолютним злом, яке поглинуло Росію".

Після нашої неминучої перемоги доведеться відбудовувати економіку заново

Глава Асоціації власників малого та середнього бізнесу Руслан Соболь припускає, що економіки у тому вигляді, як ми її знали до 24 лютого, в Україні вже немає.

"Ми дуже втратили ВВП. За найобережнішими прогнозами – близько 40-50%. При цьому війна не закінчується, втрати продовжуються. Відновлення житлового фонду, зруйнованої інфраструктури – це питання. А відновлення економіки, промислового потенціалу – зовсім інше. Швидше за все, після нашої неминучої перемоги доведеться відбудовувати економіку заново. Можливо, це на краще. Ми побудуємо економіку на нових принципах, нових правилах – більш ефективних, ніж до війни", – пояснює експерт.

Щодо Росії – обмеження, вже накладені на неї через агресію на Україну, наслідки яких буде довгостроковими, також змусять країну-агресора фактично наново вибудовувати свою економіку. Але не інноваційно як буде в Україні, а регресивно, вважає Руслан Соболь. За прикладом тієї ж Північної Кореї, враховуючи аналогічну закритість РФ зараз.

"У нас же – інший шлях, – упевнений експерт. – Нам треба розвиватися у більш міжнародному, глобальному розумінні відносин, взаємодіючи зі світовою економікою. Ми повинні вистояти і побудувати новий вид економіки, зав'язаний взаємодією з усім цивілізованим світом, частиною якого перестала бути Росія".

Читайте також на порталі "Коментарі" — підсумки самітів НАТО, ЄС та G7: чому надія, як і раніше, лише на ЗСУ.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини