Головна Новини Бізнес економіка Війна України та Росії: що відбувається з економіками двох країн після 8 місяців конфлікту
commentss НОВИНИ Всі новини

Війна України та Росії: що відбувається з економіками двох країн після 8 місяців конфлікту

Ситуація в Україні оптимістичніша, ніж прогнозувалося на початку російського вторгнення 24 лютого

24 жовтня 2022, 13:15
Поділіться публікацією:

У понеділок, 24 жовтня, ми вступили в дев'ятий місяць з початку широкомасштабної російської агресії проти України. Які основні економічні висновки (для України та для РФ) можна зробити зараз? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

Війна України та Росії: що відбувається з економіками двох країн після 8 місяців конфлікту

Війна в Україні. Фото: з відкритих джерел

На щастя, прогноз Світового банку щодо падіння ВВП України не виправдався.

Український економіст, ректор-засновник American University Kyiv Роман Шеремета нагадує, що початковий прогноз Світового банку передбачав падіння ВВП України на 40-45%.

"На щастя, він не виправдовується. Хоча ситуація справді складна, – зазначає експерт. – Багато українців відчувають на собі проблеми у всіх сферах свого життя, тепер ще й з енергетикою. Але насправді зараз загальна економічна ситуація покращилася. Наприклад, НБУ переоцінив падіння ВВП на позитивний бік. Тепер прогнозується, що воно становитиме 30-35%. Відбулося пожвавлення бізнесу. Якщо на початку війни близько 80% українського бізнесу зупинилося, то зараз він адаптувався. Ми відкрили зернові коридори, є значна фінансова допомога від США та ЄС. Це допомагає українському уряду фінансувати соціальні речі, а бізнесу триматися на плаву".

Величезний позитивний ефект має і те, продовжує Роман Шеремета, що Україна деокупувала вже чимало своїх територій. Це, зокрема, допомагає у сенсі відновлення бізнесу, нових робочих місць.

"З негативу останнього часу – ударами росіян у нас серйозно знищується енергетична структура, логістика. Але загалом, – наголошує експерт, – ситуація більш оптимістична, ніж прогнозувалося на початку російського вторгнення".

Щодо економічних реалій країни-агресора, то прогнозувалося, що її ВВП впаде на 10%. Поки цього немає, проблеми у РФ в іншому, зазначає Роман Шеремета. Йдеться, пояснює він, про довгостроковий вплив санкцій та виходу маси компаній із російського ринку.

"Понад тисяча відомих компаній залишили її ринок. Включно з Siemens, яка була там з царських часів, – акцентує економіст. – Санкції, на жаль, не змогли зупинити агресію, але вони мають довгостроковий вплив, який неминуче спричинить розпад російської імперії. Капіталізація компаній, які пішли з РФ, становить близько 1 трильйона доларів. Саме стільки країна-агресор безповоротно втратила, як і мільйони робочих місць. І чим далі, тим більше проблем буде у Росії, що втратила міжнародні інвестиції, доступ до міжнародного капіталу, ринки збуту. Це довгостроковий ефект. Очікування на наступні роки – російський ВВП продовжуватиме падати, а український, навпаки, зростатиме".

Без кардинальних змін, у тому числі у поглядах на економіку, ми не зможемо нормально відновитись

Економічний експерт Данило Монін міркує так:

"Основний економічний висновок наразі – олігархічна економіка України внаслідок війни перестане існувати. А це означає, що після війни доведеться переґрунтовувати економіку України".

Чи це буде зроблено — під великим питанням, вважає експерт.

"Поки що влада в економічній сфері поводиться, ніби війни немає, і немає від'їзду семи мільйонів людей. Схоже, керівництво країни думає, що все так якось розсмокчеться. Що Захід дасть грошей на відновлення, і якось все потроху почне відновлюватися. Але без кардинальних змін, зокрема у поглядах на економіку, ми не зможемо нормально відновитися, – упевнений Данило Монін. – Війна вже показала, що саме економічний фронт – найслабше місце України, бо еліти завжди мислили у стилі ренти, а не процвітання країни".

Структура та модель національної економіки, що встановилися до війни, практики господарювання, будуть кардинально змінені

Економіст, громадсько-політичний діяч Олександр Гаврутенко вважає, що головний економічний висновок, який формується під час цієї війни, – це розвінчання міфу про те, що за допомогою міжнародних економічних санкцій можна стримати, зупинити чи перемогти агресора. Так само, як і те, що за допомогою всебічної фінансової та технічної підтримки економіки жертви агресії можна посилити її обороноздатність.

"І те, й інше важливе до війни, або замість війни – як превентивні заходи. Під час війни визначальними залишаються лише наявність озброєння, підготовка і мотивація військовослужбовців, терпіння і згуртованість суспільства", – пояснює експерт.

На його думку, другий висновок або факт, який також не був багатьом очевидним до війни, полягає рівно в протилежному – тоді як цивілізований світ сприймає санкції як інструмент стримування, агресор бачить у будь-якому доступному йому економічному важелі – зброю.

"Третій масштабний висновок, який важливо вже зараз усім нам усвідомлювати і включатися в цей процес, – структура і модель національної економіки, практики господарювання, що встановилися до війни, будуть кардинально змінені, вимушено адаптуються і під умови довгострокової війни, і під цілі повоєнного відновлення, і під завдання реального інтегрування до європейського економічного простору. Тоді як якісні зміни російської економіки відбуватимуться у зворотному напрямку, у бік ізоляції, архаїзації, деградації", – прогнозує Олександр Гаврутенко.

Читайте також на порталі "Коментарі" – українські бійці оприлюднили термінове звернення до російських військових.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини