Головна Новини Бізнес економіка Влада передала Гетманцеву контроль над "скрутками ПДВ", - ЗМІ
commentss НОВИНИ Всі новини

Влада передала Гетманцеву контроль над "скрутками ПДВ", - ЗМІ

Екс-міністр фінансів Олександр Данилюк вважає, що наприкінці 2021 року податкову в Україні було передано під "кураторство"

14 січня 2022, 12:12
Поділіться публікацією:

Влада могла передати голові комітету з податкової та митної політики Данилу Гетманцеву контроль над "скрутками ПДВ", йдеться у статті видання "Дело".

Влада передала Гетманцеву контроль над "скрутками ПДВ", - ЗМІ

Данило Гетманцев - фото: Слуга народу

За інформацією видання, лише на "скрутках" ПДВ бюджет країни щомісяця втрачає до 2 мільярдів гривень, а політика "кураторства" у питаннях оподаткування була характерною як для адміністрації Януковича, так і для часів Порошенка.

Ідею "кураторства" розкритикував екс-міністр фінансів та колишній соратник Володимира Зеленського Олександр Данилюк.

"Наприкінці року податкову могли передати під "кураторство" – як за Януковича. І ймовірно, цей приз міг дістатись голові комітету з податкової та митної політики Гетманцеву. Хоча, гадаю, монополія довго не протримається: охочих поживитись — купа. Про те, що кураторство – це дикість із погляду державного управління, я навіть не хочу говорити. "Кураторство" – це саме про видавлювання грошей із бізнесу", — написав він на своїй сторінці у Facebook.

Автори матеріалу вважають, що зараз вся система оподаткування в країні переведена в режим викачування грошей, щоб білий бізнес дав більше грошей, якими можна перекрити індикативні показники наповнення бюджету, і перекрив втрати від незаконних фінансових операцій.

Однією з найбільш поширених таких операцій є "скрутки ПДВ" — неправомірне формування витрат платника податків, внаслідок яких платник має право на штучний податковий кредит, що призводить до зменшення його зобов'язання з ПДВ. Через такі "скрутки" бюджет щомісяця втрачає близько 2 млрд грн. Ці суми називалися в податковій на початку 2021 року і так само озвучуються на початку 2022-го.

Журналісти зазначають, що Гетманцев у публічному просторі утримується від коментування такої практики в Україні, хоча та продовжує існувати та приносити дохід бенефіціарам. Автори матеріалу, спираючись на власні джерела, припускають, що готується кадрова зачистка в Департаменті адміністративного оскарження ДПС та на місце керівника нібито планують повернути звільненого Єгора Притулу.

"Багато експертів і представників бізнесу вважають, що схеми зі "скрутками" ПДВ існуватимуть рівно доти, поки це заохочуватиметься зверху", — резюмують автори матеріалу.

Зазначається, що з 1 серпня минулого року в Україні знову діє ставка ПДВ у розмірі 20% на окрему агропродукцію.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

14 січня 2022, 12:39

ПДВ найбільш кримінальний податок, але за нього патріотично тримаються.


Новини