Головна Новини Бізнес економіка Як безподатковий імпорт вплине на боротьбу з контрабандою - експерт
commentss НОВИНИ Всі новини

Як безподатковий імпорт вплине на боротьбу з контрабандою - експерт

Юрій Пероганич наголошує на необхідності контролювати ввіз в Україну товарів, щоб не «вбити» вітчизняне виробництво

22 квітня 2021, 21:34
Поділіться публікацією:

Сьогодні на порядку денному для українців з'явилася нова тема — боротьба з контрабандистами. Однак член Наглядової ради Української ради бізнесу Юрій Пероганич вважає, що в нашій країні контрабанда нині є досить обмеженим поняттям. Своєю думкою експерт поділився з порталом "Коментарі".

Як безподатковий імпорт вплине на боротьбу з контрабандою - експерт

Юрій Пероганич. Фото: Український інтерес

Пероганич стверджує, що українці мають на увазі під контрабандою наркотики, зброю, товари художньої, культурної цінності і т.д. Всі ж інші товари в нашій країні декриміналізовані. Для них існує позначення "порушення митних правил", що також має на увазі контрабанду, але в більш м'якій трактуванні.

Тому, вважає експерт, Україні не можна знімати податок з імпортованої продукції.

"Якщо у нас буде безподатковий імпорт, у нас ніколи не буде виробництва, що може призвести до втрати країни. Адже коли "вбито" виробництво, то економіка держави теж "вбивається", — підкреслює Юрій Пероганич.

Як пояснює фахівець, наразі в нашій державі існує багато легальних і нелегальних шляхів ввезення товарів зі зменшеними податками. Наприклад, на деякі, особливо цінні товари з групи luxury, крім ПДВ, є ще й 10% мита.

За словами Пероганича, таким чином вартість розмитнення становить 32% від вартості товару. Це, вважає експерт, нормально, адже таким чином вітчизняний ринок "захищають" від закордонного.

"ПДВ — це стандартна вимога, — каже Пероганич. — Експортер при експорті отримує відшкодування ПДВ. Для того, щоб товар був конкурентоспроможним, і було введено імпортне ПДВ. Такий механізм працює".

Експерт стверджує, що кожна країна зацікавлена у тому, щоб продати якомога більше за кордон і запустити валюту в свою країну. Одночасно з цим існує особливий механізм контролю.

"Наприклад, Польща і Україна повинні обмінюватися інформацією із вивезення та ввезення товарів, — пояснює Юрій Пероганич. — Попри слабкість української митниці, наші контрагенти чомусь вважають, що нас можна ігнорувати".

Великою проблемою фахівець вважає те, що в Україні існує великий попит на товари без документів (без митного оформлення). Така продукція може вигідно відрізнятися в ціні (на 20-32% дешевше). При цьому деякі бізнесмени запевняють, що якщо "навести порядок" на митниці, то вони почнуть торгувати тим, що є, тобто брати вітчизняні товари.

"Звичайно, митна служба повинна бути міцною, — погоджується Пероганич. — І першим кроком для цього зміцнення повинно стати кардинальне підвищення заробітної плати працівникам митниці. Адже в інспектора, перед чиїми очима проходять мільйони, звичайно, народжується спокуса".

Експерт підкреслює, що при введенні безподаткового імпорту будь-які "стіни", які хоч якось стримують потік контрабандної продукції, попросту впадуть.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" розповідали, що СБУ нещодавно вдалося накрити групу, яка займалася контрабандою медпрепаратів, призначених нібито для лікування ковіду. Подробиці шукайте в нашому матеріалі.

Також на порталі ви можете дізнатися, як експерти оцінюють оголошену президентом "війну" контрабандистам.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

xxxx

23 квітня 2021, 03:34

Горячие девушки хотят основательно траха во все дырки, дают без денег и разговоров ----- http://srt.vg/kiska


Новини