Головна Новини Бізнес економіка Як дізнатись про приховані інтереси чиновників – навіть Зеленського чи Єрмака – НАЗК
commentss НОВИНИ Всі новини

Як дізнатись про приховані інтереси чиновників – навіть Зеленського чи Єрмака – НАЗК

Цифровий інструмент стане у пригоді журналістам, громадським діячам і небайдужим громадянам

25 листопада 2021, 13:34
Поділіться публікацією:

НАЗК створила портал, за допомогою пересічний українець може розслідувати діяльність будь якого чиновника або політика, чи повідомити про приховані інтереси, які він запідозрив. Про це повідомляє офіційний сайт агентства.

Як дізнатись про приховані інтереси чиновників – навіть Зеленського чи Єрмака – НАЗК

Портал "Приховані інтереси" - скрін броузера

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) презентувало початок роботи Порталу "Приховані інтереси", створений спільно з ГО "Антикорупційний штаб". Портал – це новий цифровий інструмент, який показує мережу зв'язків між держслужбовцями, іншими громадянами та комерційними підприємствами. Таким чином можна зрозуміти, у якого які інтереси є і які корупційні ризики, ймовірно, можуть проявитись.

Адреса порталу, який поки що працює у тестовому режимі, — https://interes.shtab.net/ На порталі аналізується 11 типів ризиків, які дають можливість з'ясувати, чи має інтерес той чи інший чиновник, наприклад, у тендері, який проводить його установа. Для аналізу використовується база даних , яка містить інформацію про 6 млн осіб – держслужбовців та пов'язаних з ними людей, 1 млн декларацій, 1,5 млн компаній. Наразі вже виділено більше 600 тис. ризикованих зв'язків. Вартість розробки системи – 535 тис. грн., наданих в рамках проєкту USAID та фонду "Відродження".

Щоб зрозуміти, чи є приховані інтереси, розробники виділяють шість видів зв'язків: родинні, компанії з декларації, пов'язані персони, засновники, основне місце роботи, бенефіціари.  На основі отриманих даних виділяють ризики і формують карту, на якій наочно показують, хто з ким і чим пов'язаний.

Як дізнатись про приховані інтереси чиновників – навіть Зеленського чи Єрмака – НАЗК - фото 2

Клацнувши на будь-який вузол карти можна побачити наступний рівень зв'язків.

Як дізнатись про приховані інтереси чиновників – навіть Зеленського чи Єрмака – НАЗК - фото 3

Головна мета цифрового інструменту, наголошують розробники, попередження порушення. Адже лише після рішення суду можна остаточно стверджувати, є корупція чи немає. Також людина, яка має додаткову інформацію, може надіслати її через спеціальну форму. Крім того можна завантажувати електронні документи держорганів, в яких розпізнаватимуться ключові слова і робитиметься висновок, чи є конфлікт інтересів.

Про те, як НАЗК розслідує діяльність політичних партій, видання "Коментарі" публікувало статтю раніше.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини