Головна Новини Бізнес економіка Як перезапустити бізнес та економіку під час війни – яких рішень вже зачекалися від влади
commentss НОВИНИ Всі новини

Як перезапустити бізнес та економіку під час війни – яких рішень вже зачекалися від влади

Стимулювати розвиток бізнесу навіть у такий скрутний час цілком реально, але потрібні радикальні рішення влади

30 червня 2022, 09:25
Поділіться публікацією:

Офіс президента анонсував опитування представників українського бізнесу щодо нинішньої ситуації та потреб. Як ставитеся до цієї ініціативи та ймовірності того, що влада почує бізнес? Які важливі для підприємців рішення слід ухвалити якнайшвидше? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Як перезапустити бізнес та економіку під час війни – яких рішень вже зачекалися від влади

Бізнес. Фото: з відкритих джерел

Час опитувань закінчився. Давно настав час дій

Економічний експерт, координатор громадянської ініціативи "Рух бізнесу України" Андрій Гарнат розмірковує так:

"Двосторонній зв'язок влади та бізнесу є найважливішою складовою демократичного суспільства, яке спрямоване на розвиток. І в цьому процесі взаємної побудови спільної країни важлива своєчасність та адекватність реакції всіх суб'єктів. І, коли український бізнес та експерти, починаючи з перших днів каденції нинішнього президента і продовжуючи третій рік, відкрито та докладно розповідають про наявні проблеми у фіскальній та монетарній політиці, розкривають та обґрунтовують нікчемність та шкідливість для економіки більшості чинних регуляторних інституцій, Офіс президента проводить чергове опитування".

Час опитувань, упевнений Андрій Гарнат, закінчився. Давно настав час дій. А з 24 лютого, після широкомасштабного вторгнення Росії, настав час ще й грамотних оперативних вольових рішень, спрямованих на кардинальну зміну економічної політики України.

"Згідно з останнім довоєнним дослідженням Європейської бізнес-асоціації, рівень оцінки привабливості інвестклімату в Україні в другому півріччі 2021 року знизився з 2,84 до 2,73 балів (показник вважається нейтральним, якщо оцінка становить мінімум 3). При цьому 58% опитаних представників бізнесу оцінюють інвестклімат як несприятливий. Усього за півроку кількість тих, хто вважає його сприятливим, скоротилася з 13% до 7%. Ну, а з початком відкритої війни та втратою 40% економіки, становище стало ще складнішим", – констатує експерт.

За його словами, бізнес вже восьмий рік мучають: система блокування податкових накладних, система депонування (податки сплачуються наперед) на ПДВ рахунках, зарегульованість у виробничій сфері, трудовому законодавстві, логістичному, медичному, енергетичному ринках, системна "корупційна рента" від податкової та СБУ, яка гальмує процеси система митного пропуску, і над усім цим неадекватний, економічно необґрунтований та нестерпний фіскальний тиск.

На думку Андрія Гарната, дії, які потрібно зробити в економічному секторі зараз, такі.

1. Спрощення Податкового кодексу до 10 сторінок, із запровадженням простого єдиного корпоративного податку – податку на транзакції на рівні 3-5% з автоматизацією його адміністрування та встановленням сукупного податкового навантаження на фонд оплати праці 10%.

2. Скасування всіх державних інспекцій та структур, що контролюють економічну діяльність приватних суб'єктів, з перенаправлення їх повноважень та дій на державний сектор.

3. Превалювання (примат) прямих договорів суб'єктів господарювання над регуляторними актами держави у тих економічних взаємин.

4. Декларативний режим на митниці за всіма товарами, що належать до техніки, обладнання, матеріалів та всього, що пов'язано з промисловим та сільськогосподарським виробництвом.

5. Відкриття фондового ринку з низькою точкою входу для малого та середнього бізнесу, що потребує залучення фінансових ресурсів.

"Тільки рішучі неординарні кроки допоможуть у перемозі над внутрішніми проблемами, що накопичилися, і зовнішнім ворогом", – резюмує Андрій Гарнат.

Є всім відомі прізвища, які стоять за певними напрямками, де у нас просто біда

Голові Асоціації власників малого та середнього бізнесу Руслану Соболю подібні ініціативи нагадують відому фразу "Мені здається, вони почали щось підозрювати".

"Я не знаю, кому спала на думку ця ідея. Але добре, що вона з'явилася. Хоч і з великим запізненням. Я сам пройшов цей опитувальник. Чи не з першого разу. Працює він "криво". Але все ж таки пройшов. Опитувальник досить лояльний. Така собі напівміра. Там немає варіантів відповідей, які вже зараз можна було б сприймати як інструкцію до дії", – зазначає експерт.

На його думку, роботу економічного блоку в команді президента провалено повністю. І давно час робити організаційні, кадрові висновки.

"Є всім відомі прізвища, які стоять за певними напрямками, де у нас – просто біда, – каже Руслан Бізяєв. – Сподіваюся, хоч якусь аналітичну інформацію Офіс президента збере завдяки даному опитуванню. І, нарешті, змінить в уряді команду, яка відповідає за економічний блок".

Експерт зізнався, що вірить у краще. Але розуміє, що це найкраще настане не скоро.

"Але дорогу здолає той, хто йде. Сподіваюся, після перемоги на військовому фронті ми почнемо перемагати на економічному, у тому числі даючи бій корупції, зарегульованості, бездумному оподаткуванню. Зуміємо побудувати системні механізми взаємодії у трикутнику влада-бізнес-суспільство. Лише це може бути фундаментом процвітаючої, сильної економіки", – упевнений голова Асоціації власників малого та середнього бізнесу.

Під час війни не час для лібералізму та самодіяльності. Повинна бути побудована мобілізаційна економіка, яка дозволить наблизити перемогу

Економічний та політичний експерт Тарас Загородній вважає розумним ходом влади розпочати нарешті збирати думку представників бізнесу. Інша річ – чи дослухається до них влада.

"Впевнений, що Нацбанку України (НБУ) слід сприяти активному кредитуванню насамперед реального сектору економіки. Давати рефінансування банкам (державним, приватним), щоб вони кредитували економіку за прийнятними ставками та під конкретні проекти", – міркує він.

Одним із ключових для нас є забезпечення внутрішнього виробництва палива. Зробити це, за словами Тараса Загороднього, можна за рахунок запуску мережі міні-НПЗ (нафта в Україні видобувається, важливо забезпечити внутрішню переробку).

"Дуже важливо, – продовжує експерт, – створення нових робочих місць (а в нас величезне безробіття), насамперед у галузях, які забезпечуватимуть нашу перемогу. Мова про виробництво озброєння, форми (і просто одягу), продовольства. Необхідно вибудовувати реальний сектор економіки, який дасть, у тому числі, приплив валюти в країну. Наприклад, якщо запустити нові виробничі лінії для виготовлення тієї ж тушонки для забезпечення армії, цей продукт можна експортувати. А це збільшення надходження валюти в Україну, що позитивно впливатиме на курс гривні", – розповідає експерт.

Він нагадує, що ми маємо величезні запаси зерна, але є проблеми з його вивезенням. То чому не запустити внутрішню переробку?

"Слід виробляти борошно, яке можна і закуповувати в держрезерв, експортувати (сушею). Запускайте переробку круп'яних виробів, комбікормів, макаронів. Все це можна експортувати, але вже як продукт із вищою додатковою вартістю, ніж просто зерно", – зазначає Тарас Загородній.

За його словами, все має бути у комплексі. А НБУ, вважає експерт, веде себе як якась приватна лавочка. У тому числі, піднімаючи облікову ставку з 10 до 25%.

"У результаті заробляють якісь банки та близькі до НБУ інвестиційні контори, які торгують ОВДП. Те саме з курсом гривні. Це має бути повністю узгоджена з урядом політика головного фінансового регулятора. Під час війни не час для лібералізму та самодіяльності. Повинна бути побудована мобілізаційна економіка, яка дозволить наблизити перемогу, – пояснює Тарас Загородній. – Нам слід імпортувати якнайменше. Тому що це витрати валюти з усіма витікаючими. Ми можемо багато виробляти самі на підконтрольній території. Насамперед, мова про захід України, який не так інтенсивно обстрілюється. Нам потрібні резерви, які дозволять перемогти".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Білорусь уже готується до війни – у країні вивчають, як провести приховану мобілізацію, – Генштаб.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини