Головна Новини Бізнес економіка Як працює фінансовий фронт для відновлення України
commentss НОВИНИ Всі новини

Як працює фінансовий фронт для відновлення України

В Україні хочуть створити траст-фонди, які б страхували військові ризики

20 квітня 2023, 15:10
Поділіться публікацією:

На реалізацію проєктів з відновлення України в поточному році потрібно понад 14 млрд доларів. Про це в Телеефірі сказав доктор економічних наук Василь Фурман, пишуть "Коментарі".

Як працює фінансовий фронт для відновлення України

Експерт оцінив роботу економічного фронту України

“Загалом є оцінка Світового банку, Єврокомісії та ООН довгострокових потреб нашої країни, щодо відновлення економіки. І вона оцінюється в розмірі 411 млрд доларів… Що стосується цього року, дійсно, йдеться про 14 млрд доларів саме на швидке відновлення країни. Це крім тих грошей, які нам потрібні, там близько 42 млрд доларів на фінансування дефіциту державного бюджету”, — сказав Фурман.

Він зазначив, що залучення грошей — це дуже складна робота, яку проводить вище політичне керівництво України. Так прем’єр-міністр України Денис Шмигаль провів низку зустрічей зі Світовим банком, з Міжнародним валютним фондом, з представництвами різного рівня уряду США, і є позитивні сигнали, що гроші будуть виділені.

"Зокрема, Світовий банк готовий профінансувати три напрямки цього року — у сфері енергетики на 500 млн доларів, у сфері транспортної інфраструктури — близько 600 млн доларів та у сфері охорони здоров’я — на суму близько 400 млн доларів", — каже Фурман.

Він також звернув увагу, що в тексті меморандуму про співпрацю України з Міжнародним валютним фондом слово “відновлення” згадується 96 разів.

“І програма співпраці з Міжнародним валютним фондом дає залучити в середньостроковій перспективі близько 115 млрд доларів”, — сказав він.

Фурман підкреслив, що за рахунок цієї міжнародної допомоги не може фінансуватися військово-промисловий комплекс України.

“Зарплата військовим — це податки, які сплачує український бізнес. Тому для нас дуже важливо сьогодні, щоб наша економіка розвивалася швидкими темпами. Вона може швидкими темпами розвиватися, тільки коли вона буде відновлюватися”, — підкреслив економіст.

Він зазначив, що складно говорити про залучення інвестицій, коли Україна перебуває в стані війни. Водночас зараз уряд дуже багато уваги приділяє питанням страхування військових ризиків.

“Військові ризики зазвичай у мирний час не страхуються страховими світовими компаніями і так далі. Але в нашому випадку ми хочемо ніби створити траст-фонди, які можуть робити ці операції. І вже є певні рішення, що та чи інша країна виділяє певну суму грошей саме для цих фондів, які можуть страхувати інвестиції. Тому так, ми воюємо, але з іншого боку, для нас стратегічно важливим питанням є recovery (режим відновлення, — ред.) нашої країни, і щоб бізнес працював на повну. Чим буде більше грошей нашої країни, які буде виплачувати український бізнес, тим більше буде можливостей у нас закуповувати і зброю, і розширювати витрати на військово-промисловий комплекс або на зарплати військовим”, — сказав Фурман.

Як писали "Коментарі", Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг прибув до Києва.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини