Головна Новини Бізнес економіка Як працює малий бізнес під час війни: дослідження
commentss НОВИНИ Всі новини

Як працює малий бізнес під час війни: дослідження

Робота малого бізнесу в Україні: скільки підприємців працює і як вони оцінюють фінансову ситуацію

8 червня 2022, 14:40
Поділіться публікацією:

Опитування підприємців-учасників проєкту Unlimit Ukraine провела Європейська Бізнес Асоціація. За даними дослідження, лише 17% ФОП не відновили роботу за три місяці з початку повномасштабної війни, в березні не працювало 42%. Довоєнні потужності відновили 21% підприємців, 38% працюють з обмеження або частково.

Як працює малий бізнес під час війни: дослідження

Фото ілюстративне / Pixabay

Серед тих, що поновили роботу зарплату працівникам в тому обсязі, який був до війни виплачують 23%, урізали виплати 32%, не виплачують робітникам — 11%, звільняють робітників — 12%.

Підприємці оцінили свої запаси коштів, в 29% всі заощадження вичерпано, 5% відповіли, що мають резерв на рік, в 12% заощаджень на 6 місяців, в інших 12% залишилися кошти максимум на місяць, в 34% — на кілька місяців. Порівняно з опитуваннями в квітні та березні запаси коштів вичерпалися в бізнесменів, адже раніше про те, що є ще заощадження на кілька місяців заявляли 40% респондентів.

За результатами опитування, 57% підприємців заявили, що переказують гроші на армію та гуманітарну допомогу, в березні таких було 67%. Надають продукцію в якості гуманітарної допомоги — 19%, послуги — 15%, закупляють медикаменти для армії та потерпілих від війни — 4%. Порівняно з опитуванням в березні кількість тих, хто допомагає військовим та переселенцям знизилася.

72% респондентів заявили, що не є учасниками програмам допомоги бізнесу. 15% перейшли на оплату єдиного 2% податку, 6% – користувалися пільгами в сфері оподаткування, 2% – отримали компенсацію за працевлаштування переселенців. 

Звільнити частину робітників планують 39% опитаних, 10% найматимуть на роботу громадян, 47% не планують звільняти чи наймати працівників. 54% не урізатимуть зарплати, 13% збільшать виплати робітникам, 22% платитимуть менше. Загалом очікують погіршення економічної ситуації 62% опитаних, й лише 19% впевнені, що їх бізнес буде краще розвиватися.

За даними Опендатабот, протягом останнього тижня травня було зареєстровано 4454 нових фопи, але це менше ніж було до 24 лютого.

Ми писали, як українці ставляться до переселенців.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини