Головна Новини Бізнес економіка Як стратегічний нафтовий резерв США врятує ціни на енергоносії
commentss НОВИНИ Всі новини

Як стратегічний нафтовий резерв США врятує ціни на енергоносії

Найбільший споживач нафти вирішив використати власний дієвий інструмент, щоб зупинити злет цін

23 листопада 2021, 21:44
Поділіться публікацією:

Білий дім оголосив, що США планує випустити на ринок нафту Стратегічного резерву (SPR). До цього також долучаються інші країни, які мають великі запаси палива. Про це повідомляє агентство CNBC.

Як стратегічний нафтовий резерв США врятує ціни на енергоносії

Анти-ОПЕК намагається знизити ціни на енергоносії - ілюстративне фото з мережі

Адміністрація Джо Байдена планує використати екстремальний інструмент для того, щоб зупинити стрімке зростання цін на паливо. Для цього на ринок викинуть 50 млн барелів нафти з Стратегічного нафтового резерву країни. Крім того аналогічні кроки планують зробити інші країни: Індія, Китай, Японія, Південна Корея, Великобританія.

Ще влітку Байден звертався до країн ОПЕК, щоб вони збільшили видобуток з огляду на дефіцит енергоносіїв, який прогнозувався восени та взимку. Але ОПЕК відмовило. США та його союзники вирішили діяти спільно і створили так звану групу "анти-ОПЕК". Вони будуть вивільняти стратегічні запаси, які встигли накопичити найбільші споживачі. Велика кількість нафти на ринку знизить ціну, прогнозують аналітики агентства CNBC.

Згідно з американським законодавством, 50 млн барелів продаються не відразу після офіційного оголошення, а через 18 днів. Також слід врахувати, що цей об'єм буде поділено на дві частини: спершу якнайшвидше використають 18 млн барелів, а потім – 32 млн барелів протягом наступних кількох місяців. 

Оголошенню передувало вивченні тих механізмів, за допомогою яких США може вплинути на ситуацію. Протест проти запуску "Північного потоку-2" призвів до чергового зростання ціни на газ: видання investing.com вказує 91,34 євро/МВт·год. на TTF-хабі в Нідерландах. Аналогічно, фьючерсні ціни на нафту West Texas Intermediate піднялись вище 85 дол. 

У заяві Білого дому вказано:

"Президент готовий вжити додаткових дій, якщо це необхідно, і готовий використовувати всі свої повноваження, які працюють у координації з рештою світу, щоб підтримувати достатнє постачання під час виходу з пандемії".

SPR – Стратегічний нафтовий резерв, який США заснувала у 1975 р. На сьогодні у ньому зберігається 604,5 млн барелів, поділених між чотирма сховищами. Об'єм, який планують використати для заспокоєння енергетичного ринку, складає 8%.

Докладно про ситуацію, яка склалась з пуском "Північного потоку-2", можна прочитати у матеріалі, яке видання "Коментарі" публікувало раніше.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини