Головна Новини Бізнес економіка Як відновити економіку України, коли не вистачає 4,5 млн людей: експерт назвав два способи
commentss НОВИНИ Всі новини

Як відновити економіку України, коли не вистачає 4,5 млн людей: експерт назвав два способи

Для відновлення української економіки потрібно додатково від 3 до 4,5 млн людей

23 квітня 2024, 22:41
Поділіться публікацією:

За оцінками Центру економічного відновлення, для успішної відбудови та економічної стійкості ВВП має зростати щороку на 5-7%, а для такої динаміки зростання Україні до 2030 року не вистачатиме від 3 до 4,5 млн робочих рук.

Як відновити економіку України, коли не вистачає 4,5 млн людей: експерт назвав два способи

Через війну та еміграцію в Україні не вистачає робочих рук. Фото з відкритих джерел

Очільник Центру економічного відновлення, радник прем'єр-міністра України Кирило Криволап вважає, що є два основні способи вирішення проблеми браку працівників для подвоєння ВВП: або знайти дефіцитні мільйони робочих рук, або підвищувати продуктивність праці.

Щодо вирішення проблеми дефіциту працівників експерт назвав три шляхи:

1) Утримання та розвиток людей всередині країни. 30% бізнесу вже заявили, що відсутність кадрів стримує їхній розвиток. У промисловому секторі минулоріч був 1 кандидат на 1 вакансію, зараз на 1 вакансію – 0,7 кандидата. З іншого боку, безробітні з трьома вищими освітами, які не можуть знайти роботу. Тому потрібне масове перенавчання, перегляд ролі профтехосвіти. Також необхідна економічна інклюзія. Залучення в економічні відносини тих людей, які раніше не були активно задіяні. Бізнес, звичайно, нині і сам перенавчає, і залучає жінок у ті галузі, де їх історично було менше, умовно, професії шахтарів, трактористів, але у держави ще багато домашньої роботи. Також потрібно вибудовувати ветеранську політику, ветеранське підприємництво. Створювати можливості для ВПО та людей з інвалідністю.

2) Повернення українців з-за кордону. Для цього треба створити економічні стимули: гранти, іпотека, навчання. Але всі ці додаткові умови мають бути однакові і для тих, хто всередині країни, і для тих, хто повертається (як в Ізраїлі колись). У нас є 5 млн ВПО, які втратили своє звичне життя та роботу, але не залишали країну.

3) Зміна міграційної політики. В Україні традиційно був підхід захисту робочих місць, збереження їх для українців. Але проблема в тому, що у нас зараз буде українців менше, ніж робочих місць для відбудови. Бо відбудова буде масова і безпрецедентна.

Підвищити продуктивність праці, за словами Кирила Криволапа, можливо завдяки інвестиціям, для яких в країні повинен бути сприятливий бізнес-клімат.

"Ти можеш бути конкурентноздатним і створювати товари з високою доданою вартістю тільки за рахунок інвестицій — в устаткування, у пакування, у маркетинг… А з інвестиціями в Україні завжди було погано. І заважає залученню інвестицій ситуація з верховенством права та бізнес-кліматом. Експерти Easy Business на платформі Центру економічного відновлення розробили Економічний індекс верховенства права. За цим індексом у 2023 році Україні нарахували 58% від нормальності. Це стримує інвестиції не гірше за російські ракети", — додав експерт.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини