Головна Новини Бізнес економіка Як вивести економіку з тіні: чи допоможе платне бронювання
commentss НОВИНИ Всі новини

Як вивести економіку з тіні: чи допоможе платне бронювання

Бізнес чекає від влади пропозицій, які б мотивували людей захищати країну

13 березня 2024, 13:20 comments6046
Поділіться публікацією:

В Україні актуалізується тема боротьби із тіньовою економікою. Влада намагається знайти різні способи, часом пропонуючи радикальні кроки. Як вивести економіку із тіні? З огляду на воєнний час, чи може бути одним із варіантів – бронювання співробітників від армії за рахунок гарантованого внеску чи білої зарплати? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Як вивести економіку з тіні: чи допоможе платне бронювання

Які способи вивести економіку з тіні. Фото з відкритих джерел

Спроба узаконити рейдерство – велика помилка

Засновник міжнародного глянцю Бізнес WOMAN та міжнародного клубу BUSINESSWOMAN Club, керівник Міжнародного штабу допомоги українцям Ганна Крисюк розмірковує так:

"Це – дуже важлива тема, яку ми Міжнародним штабом допомоги українцям порушували ще минулого року. Зробили навіть калькуляційну таблицю, яка показує, що за кордоном перебуває близько чотирьох мільйонів працездатних українців. І, якби кожен платив хоча б по 20 тисяч, підтримуючи армію, наші військові отримували б на місяць 2-3 тис. доларів, мали б більш розширений, ніж зараз, соцпакет. Це мотивувало б людей захищати країну, а не як зараз "пакують" у "буси" методами гоп-стопу. Такий підхід вже створив негативний імідж представникам ТЦК, але він ще б'є по іміджу збройних сил загалом. Що неприпустимо".

На думку експерта, замість того, щоб максимально підтримувати бізнес, який сплачує податки, не йде в тінь чи за кордон, намагається залучити в Україну інвесторів, влада намагається узаконити рейдерство.

"Це – кардинальна помилка, – упевнена Ганна Крисюк. – Якщо людина – власник бізнесу, якщо вона створює робочі місця, допомагає наповнювати казну, її слід не пресувати, а підтримувати. Тим більше, що бізнес ще займається волонтерством, допомагаючи армії, переселенцям і так далі".

Бізнесвумен наголошує, що ТЦК не повинні бути караючим органом, влада має цивілізовано підходити до мобілізації, популяризувати збройні сили, а не дискредитувати їх.

"Бізнес створює надійний тил для армії. І лише у такій взаємодії ми можемо бути ефективними. Не можна всіх відправити на фронт, як і всіх залучити до бізнесу. Має бути системна щомісячна плата за броню. Але все має працювати прозоро. Це допоможе як армії, так і бізнесу. Не можна хапати всіх на вулиці без розбору. Це абсурд! Порушення прав людини та знищення української нації руками самої держави", – наголошує Ганна Крисюк.

Вона впевнена у необхідності правильно все прописати у законодавстві. Щоб ті, хто готовий воювати за високу зарплату та соцпакет, за умови базової підготовки та забезпечення відповідної амуніцією, йшов воювати. А хто відчуває, що більше користі принесе, працюючи у тилу, нехай займається саме цим.

Внесок за "бронь" — це, мабуть, єдиний спосіб змусити тіньовий бізнес показати легальні доходи

Виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзін упевнений, що єдиним способом, який зараз теоретично може дати хоч якийсь результат, є саме бронювання співробітників від служби у збройних силах – за рахунок гарантованого внеску чи білої зарплати.

Якби були інші механізми вивести економіку з "тіні", то це зробили б і до війни, пояснює він. Просто зараз ситуація ще складніша.

"Мотивувати людину показувати легальні доходи можна тотальним контролем за витратами (як у США, Європі, коли потрібно довести походження власних коштів, сплатити з них податки). На сьогоднішній день покупка нерухомості, авто практично не відбувається за рахунок готівки. Все – безготівкою. Що відстежується. Але такий контроль за витратами можливий лише в країні, яка не воює, частина якої не перебуває під окупацією. Тож у наших реаліях такий метод не спрацює. Хоча перші спроби були – амністія капіталів тощо", – нагадує експерт.

Він зазначає, що у країні, що воює, той спосіб, який зараз обговорюється (внесок за "бронь", зарплата по білому), це, мабуть, єдиний спосіб змусити тіньовий бізнес показати легальні доходи.

"Передусім слід встановити загальний контроль за військовозобов'язаними. Має бути оновлений реєстр, система особистого електронного кабінету. Страх перед мобілізацією та бажання забронювати своїх людей спрацює лише тоді, коли мобілізація буде невідворотною. Якщо ж залишаться лазівки – ними користуватимуться", – резюмує Олег Пендзін.

Бізнес намагається достукатися до влади зі своїми проблемами

Адвокат, кандидат юридичних наук, громадський діяч Сергій Войченко звертає увагу на те, що в Україні склалася ситуація, коли на одного працюючого – десять контролерів.

"І за такого розкладу бізнес, звичайно, йде в тінь. Інакше у нього з'являється ще більше "прилипал", всякого роду перевіряючих, які шукають будь-який привід, щоб "видавити" з підприємців щось для себе особисто", – пояснює експерт.

Саме тому, продовжує він, бізнес, який і так знаходиться у жалюгідному стані через війну, мобілізаційні заходи (не вистачає робочої сили), намагається достукатися до влади зі своїми проблемами. Демонструє готовність платити т.зв. гарантований внесок за кожне робоче місце. Аби його перестали "кошмарити".

При цьому довіри до влади у бізнесу немає, наголошує Сергій Войченко. І навіть, якщо узаконять якийсь "тариф" на "броню", не факт, що всі зарплати платитимуть "по-білому", вважає він.

Читайте також на порталі "Коментарі" – про що говорять кадрові рішення влади: де варто проводити скорочення.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини