Головна Новини Бізнес економіка Як вплине банкротство банків США на Україну: думка експерта
commentss НОВИНИ Всі новини

Як вплине банкротство банків США на Україну: думка експерта

Банкротство може спричинити світову рецесію

13 березня 2023, 17:39 comments6870
Поділіться публікацією:

Банкротство американських банків — невеликого Silvergate та Silicon Valley Bank (SVB) з другої десятки американських банків  — спричинено політикою ФРС та інвестуванням фінансовими установами в високотехнологічні галузі, зокрема в криптовалюти та стартапи Кремнієвої долини. Банкротство фінансових установ може спричинити нову світову економічну кризу, але навряд чи вплине на українські банки. Про це заявив засновник Першого Київського інвестиційного клубу Іван Компан, повідомляють "Коментарі"  з посиланням на пост фінансового аналітика у Фейсбук. 

Як вплине банкротство банків США на Україну: думка експерта

Банкротство банків США може спричинити світову економічну кризу

Нещодавні банкрутства банків, каже Компан, можуть спричинити до повторення подій 2008 року, які починалися з банкротства банків Bear Stearns та Lehman Brothers і сьогодні вже увійшли до історії, як "Велика рецесія".

"Silvergate, той що маленький, був аж занадто дружнім до криптовалют і це не довело його до добра, — пише аналітик. — Втративши купу грошей через банкрутство криптобіржі FTX, банк так і не зміг оговтатися та стабілізувати діяльність в нових непростих економічних умовах, що є загрозою навіть для більш надійних установ, як, наприклад, SVB, який грав роль головного кредитора стартапів та обслуговував операційну діяльність багатьох технологічних компаній з Кремнієвої долини".

Але все ж, на думку Івана Компана, першопричиною сьогоднішніх банкрутств банків у США стала політика ФРС щодо відвищення відсоткової ставки. Це спричинило зростання доходності короткострокових облігацій, що викликало відтік депозитів, кошти яких інвестори почали розміщати в більш прибуткових короткострокових облігаціях. Щоб компенсувати відтік депозитів, банкіри почали продавати у збиток довгострокові облігації.

"Агресивна політика ФРС щодо підвищення відсоткової ставки, нагадаю, що за рік вона виросла майже на 5%, спричинила підвищення дохідності короткострокових державних та інших облігацій. В свою чергу, це мотивує клієнтів забирати свої гроші з банківських депозитів, які дають низький дохід, і інвестувати їх в цінні папери. Щоб розрахуватися за депозитами, банкам доводиться продавати існуючі довгострокові активи, як правило, теж облігації, але які були куплені раніше, за високими цінами і за рік суттєво подешевшали. Отже, банки вимушені продавати в збиток, іншого вибору немає. Другий варіант — намагатися втримати вкладників, підвищуючи ставки по депозитам, що теж погано впливає на прибутковість банків", — стверджує Іван Компан.

Ще одним потужним фактором нестабільності для фінансових установ став відтік коштів стартаперів Кремнієвої долини.

"Що ж стосується SVB, то ситуація ускладнена ще й тим, що більшість технологічних фірм та стартапів, які утворюють клієнтську базу банку, ще не навчилися заробляти власні гроші, щоб покривати витрати, які останнім часом тільки зростають через інфляцію. Більшість корифеїв від високих технологій вміє лише витрачати гроші, що їх дали інвестори, і які були розміщені на депозитах. Без цих грошей більшості компаній Кремнієвої долини просто не вижити, отже їх потрібно якнайшвидше забрати. В цілому, це класична історія "набігу на банк", яку, чесно кажучи, важко витримати навіть дуже надійному банку", — продовжує Іван Компан.

Наслідки проблем у SVB, за словами Івана Компана, відчула на собі не лише американська, але й європейська та азійська фінансові системи.

"Ціна на акції банку знизилася на 60% протягом торгів в четвер та ще на 40% після закриття біржі. В п’ятницю вранці торги вже не розпочалися, а до вечора банк припинив свою діяльність. Але справа ж не тільки в каліфорнійському банку. Фінансові ринки — це сполучені сосуди і банкрутство одного та ще й досить великого, як правило, б'є по всій системі. І вдарило: біржовий індекс фінансових установ знизився до трирічного мінімуму, ціна на акції банківських гігантів — JP Morgan Chase, Wells Fargo, Bank of America — знизилася на 5−7%, менші банки подешевшали на 20−30%. Більше того, ударна хвиля докотилася й до Європи та Азії", — розповідає Іван Компан.

Чи вплине можлива фінансова криза на українські банки однозначної відповіді немає, але скоріш за все, каже експерт, ні:

"Наші банки живуть у своїй власній замкненій екосистемі, як власне і їх клієнти. Зусилля Міністерства фінансів по збереженню дохідності держоблігацій на рівні, який взагалі не відповідає ринковим реаліям, увінчалися успіхом, і в українського вкладника немає жодної мотивації знімати гроші з депозиту і вкладати їх в державні облігації. А враховуючи, що крім Облігацій внутрішньої державної позики та військових облігацій, інших інвестиційних можливостей в країні взагалі не існує, то й хвилюватися нічого. Звісно, ви можете інвестувати в нерухомість, землю та купувати криптовалюти, але, на мій погляд, це ще гірше ніж облігації". 

Нагадаємо, що соціологи вивчили, як нещодавній масований ракетний обстріл вплинув на психологію українців. Експерти розказали, навіщо Путін зібрав олігархів, а також як господар Кремля знищує депресивні регіони.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини