Головна Новини Бізнес економіка Які сектори економіки найбільше потребують інвестицій – чи правильно робить акценти влада
commentss НОВИНИ Всі новини

Які сектори економіки найбільше потребують інвестицій – чи правильно робить акценти влада

Через війну практично всі сфери економіки зазнали великих втрат і без західних інвестицій перезапустити економіку буде неможливо

9 лютого 2023, 16:12 comments1536
Поділіться публікацією:

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль під час зустрічі з представниками найбільшого банківського холдингу США JP Morgan назвав найперспективніші напрями інвестування до нашої країни. За його словами, це енергетика, аграрний сектор, природні ресурси, цифрові технології, відновлення інфраструктури. Експерти проаналізували для видання "Коментарі" цю заяву глави уряду.

Які сектори економіки найбільше потребують інвестицій – чи правильно робить акценти влада

Уряд. Фото: з відкритих джерел

Нова індустріалізація України – основний напрям економіки, над яким слід працювати після перемоги

На думку голови Комітету економістів України Андрія Новака, те, що прем'єр озвучив як найбільш перспективні напрями інвестування в Україну – це напрями, за якими нам доведеться проводити найбільш масштабне відновлення.

"У зазначених сферах сталися найбільші руйнування через вторгнення російської армії. У нас дійсно дуже постраждали енергетика, інфраструктура, аграрний сектор (крім руйнування підприємств, було ще й багато росіянами вкрадено, включаючи зерно та техніку). Немає сумнівів, що після військової перемоги над агресором, доведеться приділити величезний вплив зазначеним напрямам", – зазначає експерт.

На жаль, продовжує він, голова Кабміну не згадав про промисловість.

"Тим часом, не просто відновлення, але виведення нашої промисловості на найвищий рівень розвитку є запорукою загального вищого розвитку української економіки та реального підвищення рівня життя українців, – упевнений Андрій Новак. – Але чомусь прем'єр не вважає промисловість перспективним напрямом. Тоді як саме нова індустріалізація України, на мій погляд, основний напрямок економіки, над яким слід працювати після перемоги".

Після закінчення війни, за різними підрахунками, нам знадобиться у найкращому разі два-три роки, щоб повернутися на довоєнні параметри

Заступник голови Всеукраїнської Аграрної Ради (ВАР) Денис Марчук пояснює:

"Якщо говорити про залучення інвестицій, безумовно, ми вкрай потребуємо їх, враховуючи війну та її руйнівні наслідки. Дуже перспективна аграрна галузь України зазнає нині колосальних втрат. Прямі збитки становлять близько 6,5 млрд доларів, непрямі — близько 35 млрд. Значних збитків зазнало українське тваринництво. Загинули близько 400 тис. бджолосімей, 95 тис. кіз та овець, 212 тис. одиниць великої рогатої худоби, 507 тис. свиней та майже 11,7 млн птахів. Загалом фермери та бджолярі втратили ресурси на понад 360 млн доларів. Крім того, внаслідок бойових дій було знищено понад 14,3 тис. га багаторічних насаджень вартістю майже 349 млн. доларів".

Відповідно, продовжує експерт, потрібні кошти, аби піднімати галузь. За його словами, після закінчення війни, за різними підрахунками, нам буде потрібно в кращому разі два-три роки, щоб повернутися на довоєнні параметри. Реалістичніше це відбудеться в районі п'яти років.

"Без інвестицій тут точно не обійтись. Ми сподіваємось на них. Є відповідні програми, які озвучують президент, прем’єр. Є галузі, які вимагають інвестицій, які я назвав вище", – зазначає Денис Марчук.

За його словами, зараз важливо піднімати деокуповані території. Люди, які там живуть, втратили бізнес, фінансування з баків фактично нереалістичне, адже їм елементарно нічого запропонувати під заставу. Тому ВАР, розповідає експерт, створила інтерактивну карту руйнувань України.

"Підприємства показують свої втрати, що у них не працює, чого не вистачає, – сказав Денис Марчук. – Така інформація допомагає зібрати дані, щоби претендувати на певні фінансові компенсації з боку агресора (репарації). Крім того, дає необхідну інформацію інвесторам, які готові вкласти кошти в аграрний сектор. Інвестувати в елеватори, ферми тощо".

Не виключено боргове фінансування "Укренерго" на відновлення інфраструктури передачі електроенергії та у розподіл

Експерт з енергетичних ринків компанії Dragon Capital Денис Саква міркує так:

"Якщо говорити про комерційні проекти в енергетиці, то тут, швидше за все, будуть інвестиції у відновлювані джерела енергії та розподілену маневрену генерацію".

Денис Саква наголошує, що інвестиції в нову вугільну генерацію зараз – табу.

На його думку, не виключено боргове фінансування "Укренерго" на відновлення інфраструктури передачі електроенергії та у розподіл. Причому у разі боргового фінансування можливе подання урядових гарантій, вважає експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" нові заяви Байдена про Україну: про що вони говорять – кому адресовані.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини