Який бізнес найчастіше відкривають українці під час війни

Які напрямки бізнесу обирали українці під час війни у 2023 році.

В Україні у 2023 році було зареєстровано понад 300 тис. нових ФОПів та ще 37 тис. компаній. Найчастіше українці відкривають новий бізнес у сфері торгівлі, наданні індивідуальних послуг та ІТ.

Згідно з даними платформи "Опендатабот" у 2023 році українці відкрили 304 тис. нових ФОПів, що на 7% більше ніж у період до початку повномасштабного вторгнення РФ та на понад 100 тис. більше ніж у 2022 році.

Лідером серед напрямків бізнесу, який українці найчастіше відкривали у 2023 році стала роздрібна торгівля – 29,7%. Другу позицію за популярністю бізнесу зайняла сфера ІТ – 7,8%, а трійку лідерів замикає надання індивідуальних послуг – 7,8%.

Розподіл нових ФОПів за категоріями у 2023 році. Дані платформи "Опендатабот"

Найбільше ФОПів відкрили в Києві – понад 43 тис. Далі йдуть Дніпропетровська, Львівська, Київська та Харківська області. Загалом в Україні зареєстровано понад два млн ФОПів.

Щодо компаній, то вони в Україні реєструються не так часто. У 2023 році було зареєстровано близько 37 тис. компаній, що на 4 тис. більше ніж у 2022 році, однак майже на 20 тис. менше ніж до початку російського вторгнення в Україну у лютому 2022 року.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у новому звіті UBS про світове багатство виявилось, що Росія багатіє попри війну, тоді як Захід втрачає трильйони доларів.

Також "Коментарі" писали, що українці сплачуватимуть податки по-новому. Які є плюси та мінуси Національної стратегії доходів, що має стати ключовим елементом зміцнення економіки та фінансової системи в Україні.