Головна Новини Бізнес економіка З України до Німеччини пролягатиме водневий коридор: що це означає
commentss НОВИНИ Всі новини

З України до Німеччини пролягатиме водневий коридор: що це означає

Європейський ринок водню має запрацювати до 2030 року

27 вересня 2021, 13:15
Поділіться публікацією:

З України прокладуть водневий коридор до Німеччини. Про це повідомляють у пресслужбі ТОВ "Оператор ГТС України".

З України до Німеччини пролягатиме водневий коридор: що це означає

У проекті братимуть участь чотири компанії, фото з відкритих джерел

Планується запустити водневу магістраль через країни Європейського союзу до Німеччини, що матиме назву Центрально-Європейський водневий коридор. Повідомляється, що Україна вироблятиме зелений водень й транспортуватиме його до Німеччини, Чехії та Словаччини.

До ініціативи долучилися компанії газової інфраструктури EUSTREAM (компанія-оператор ГТС Словаччини), Оператор ГТС України (ОГТСУ), NET4GAS (компанія-оператор ГТС Чехії) і OGE (провідна компанія-оператор ГТС Німеччини).

За словами Павела Станчака, заступника генерального директора з розвитку та трансформації Оператора ГТС України, видобуток водню перспективний для України та Європи. У нашій країні є можливості та умови для розвитку технологій його видобування та застосування для багатьох потреб.

Втім, створення такого коридору не означає, що його будуватимуть з нуля, навпаки в Словаччини та Чехії вже є газотранспортні системи, які перепрофілюють для транспортування екологічно чистого водню.

За словами генерального директора EUSTREAM Растіслава Нуковіча, таке перепрофілювання на екологічно чисту енергію для ЄС можливе, адже ЄС прагне до декарбонізації енергетики.

Крім того, будуть побудовані й нові спеціалізовані водневі трубопроводи та компресорні станції в рамках проєкту зі створення коридору, що зменшить витрати на транспортування водню на великі відстані. Для побудови трубопроводів та станцій планується залучити інвестиції.

Поки що вивчається який об'єм можна буде транспортувати в розрахунку на день, заявлено про обсяг в 120 ГВт на годину.

У Німеччині вже заявили про те, що будуть застосовувати в економіці водень та відновлювані джерела енергії задля зменшення негативного впливу на клімат. За словами генерального директора OGE Йорга Бергмана, коридор стане важливим кроком в створенні європейського ринку водню, який має запрацювати до 2030 року.

Як повідомляв портал "Коментарі", Кабмін сьогодні візьме на себе функції наглядової ради "Нафтогазу".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

нугзар

27 вересня 2021, 12:33

я понимаю, что при власти "волею судеб" уличная сволочь, не представляющие себе, что такое водород, гидрирование железной трубы и прочее. Но они при этом еще и выражают свое отношение к дикарям, на землях которых будут гореть ТЭС и АЭС, а "чистое" топливо будут гнать хозяевам, хоть и с 60 процентной потерей. Впрочем, с чего полякам и евреям любить Украину? ))


Новини